• Youni le Coutour, 20-åring från Frankrike, är med i EM i yrkesskicklighet i Göteborg 1-3 december. Han tävlar i kategorin plåtslagare och här är han med en takkupa som han byggt, likt den som ska byggas i Göteborg, och med sin egenhändigt byggda verktygsvagn. Han har praktiserat på Sveha Plåt i Linköping i ett år. Foto: Leif Larsson

Youni vill vinna EM för plåtslagare

Youni le Coutour, 20-åring från Frankrike, har arbetat på plåtslageri i Linköping i ett år. Nu ska han delta i EM i yrkesskicklighet i Göteborg 1-3 december.

– Jag hoppas förstås på seger men jag vet inte hur bra de andra är, säger Youni. Europamästerskapen i yrkesskicklighet, kallat Euro Skills, samlar 450 ungdomar under 25 år från 30 länder.

Tävlingen innefattar 35 olika yrken. Youni le Coutour tävlar mot andra plåtslagare från åtta-nio länder. Han har arbetat på Sveha Plåt AB i Linköping i ett år och i verkstaden har han tränat väldigt mycket för att vara förberedd.

Provbygge

Han har byggt en takkupa i aluminium, snarlik en sådan som deltagarna ska bygga i Göteborg. Han visar sitt tilltalande verk och även den verktygsvagn han byggt och som följer med till tävlingarna. På ena sidan av vagnen syns två stiliserade flaggor, en svensk, lite mindre, och en fransk. Han tävlar således för Frankrike officiellt och lite grann med hjärtat för Sverige. I Göteborg har de tävlande 18-20 timmar under tre tre dagar på sig att bygga takkupan. Domarna har flera aspekter att ta hänsyn till när vinnaren ska utses.

– Måtten måste vara perfekta, de mäter på millimetern. Poäng delas också ut för det estetiska och man ska också hålla ordning och vara noggrann med säkerheten, berättar Youni. Han är från den lilla franska orten Saint-Girons beläget nära bergskedjan Pyrenéerna och söder om Toulouse.

Det var i just Toulouse som resan mot EM-finalen började.

– Det var en regional deltävling där och jag kom tvåa. Jag var därför inte kvalificerad till den nationella tävlingen. Men så blev en kille skadad som skulle vara med och jag fick hoppa in. Sedan vann jag den nationella tävlingen mot 17 andra deltagare från hela Frankrike. Det var helt galet, säger Youni med ett skratt.

Kunskap räcker långt

Han ser fram emot EM-finalen och tror att hans kunnande kan räcka långt. Men det finns ett litet orosmoln.

– Det värsta är stressen och jag är lite orolig för att jag ska bli för nervös. Då är det svårt att prestera. Det blir mycket publik och det känns konstigt att arbeta inför många som tittar på. Fast det var likadant i den nationella tävlingen och då fokuserade jag bara på uppgiften och det gick bra. Jag får göra samma sak nu, funderar 20-åringen. Youni går en mångårig och välrenommerad fransk utbildning i plåtslagaryrket och i Linköping praktiserar han på Sveha Plåt tillsammans med sina franska skolkompisar Mikaël Bonnot och Mathieu Roth. Under skoltiden har Youni rest runt mycket och lärt sig många tekniker.

– Jag började i Toulouse och har sedan varit i de franska städerna Reims, Rouen och Strasbourg och även i Helsingfors och nu är jag i Linköping. Efter tävlingarna i Göteborg åker jag hem till Frankrike, berättar Youni där han efter avklarad skolgång är redo för yrkeslivet, kanske med ett guld från EM som merit.