• Thomas Hallgren krögaren på GIN i Norrköping. Foto: Leelou Lewis
  • Stångs Magasin plockade några poäng i år. Foto: Tommy Pettersson

White Guide i Östergötland

Norrköping och Linköping har restauranger som bedöms och återkommer år efter i White Guide. Nu har guiden landat igen och restaurangerna har antingen tappat poäng eller klättrat lite sedan förra året.

White Guide är en handbok med de allra bästa matställena i landet. Kritikerna bakom handboken bedömer cirka 600 olika restauranger och krogar i hela Sverige och rekommenderar sedan både nykomna och äldre restauranger.

De grundar inte endast bedömningen på maten som serveras men även stämning och miljö, återvinning, hållbarhet och förnyelse. De gör ofta återbesök för att ge korrekt bedömning. Det finns ett fler tal olika upplagor av White Guide i bokform och de finns även digitalt. Det är en utmärkt bok för matentusiaster och även de som värderar eller intresseras av mat.

Linköping

Den skapligt nya Restaurang Pappa Grappa, i Linköping, fick omdömet "God Klass" av White Guides kritiker. "Det är inte det avskalade enkla italienska köket utan lite extra av allt" står det om maten som beskrivs vara fylld av brytande smaker i White Guide.

Storan Restaurang ligger så centralt som möjligt, på Stora torget i Linköping. Ambitionerna på menyn beskrivs ha höjts sakta men säkert under åren och har enligt White Guide "helt klart närmat sig en mer avancerad matlagning". "God klass" är omdömet av restaurangen. "Proffsigt bemötande" av de olika stilarna och önskemålen och "träffsäkra smaker" är komplimanger som ges av White Guides kritiker.

Linköpings restaurang Stångs Magasin får likaså omdömet "God Klass". Restaurangen serverar kravmärkt och ger en vacker vy över Stångån. White Guide beskriver bland annat maten som "mustig" och komplimenterar även vinrekommendationerna.

Vid Scandic Hotel ligger restaurangen Verandan Vid Ån, som beskrivs i White Guide som "trivsam" med ett "estiskt-kreativt" kök. Servitörerna beskrivs ha "uppmärksamhet och kunnighet som får en att förflyttas till kontinenten". Även Verandan Vid Ån fick omdömet "God Klass" av White Guides kritiker.

Norrköping

I centrala Norrköping ligger Restaurang Pappa Grappa som funnits i cirka 20 år. Precis som "tvilling-kroken" i grannstaden, Linköping, fick denna omdömet "God Klass" av White Guide. Samt blev den komplimenterad för de "rustika och mättade medelhavssmakerna". Vinlistan och hovmästarens goda råd imponerade kritikerna.

The Lamp Restaurant gavs omdömet "God Klass" i White Guide. Enligt guiden är det en bra plats för både ensamätare och större sällskap. Menyn består, enligt White Guide, av "säkra kort" och maten beskrivs som bland annat saftig, syrlig och retande för smaklökarna.

Mycket god klass

Restaurang GIN har inom ett år fått omdömet "Mycket god klass" ifrån White guide. Krögaren Thomas Hallgren är glad men vill nå högre. Namnet GIN är en förkortning utav Gastronomi Inspiration Norrköping. Något som restaurangen enligt White guide lyckats tillföra.

– Stolt är man ju såklart. Det har varit en ambition för oss under hela tiden. Säger Thomas Hallgren som är krögare och tidigare ägare till The Lamp, även den omnämnd utav White Guide.

Thomas Hallgren kan med all rätt vara stolt. Restaurangen slog upp dörrarna i augusti men har redan fått bäst omdöme i länet. Många som är matintresserade går efter White guides betyg och att vara omnämnd utav dem skapar intresse och gäster.

Hallgren tror att de blivit länets bästa restaurang bland annat för att de väljer att jobba med färdiga menyer. Köksmästare Oliver Kördel har även varit viktig för restaurangens framgångar säger Hallgren vidare.

– Ung personal som brinner för yrket har varit väldigt viktigt, tyvärr flyttar de ofta vidare till Stockholm. Framgångarna gynnar hela regionen och leder till att duktiga kockar kan stanna kvar i Norrköping, de behöver inte flytta för att utvecklas.

Vill bli ännu bättre

GIN strävar efter att bli ännu bättre. Det blir svårt att klättra i klassificering men det går att jobba upp poängen, som nu ligger på 71/100. Berättar han. För att få ännu högre poäng är planen att "bli duktigare överlag och finslipa"menar Thomas Hallgren.

Ett mål som uppnåtts har varit att etablera sig på listan över de 100 bästa restauranger i landet. En plats på den listan leder till större intresse, även utanför Östergötland.