• Så här kommer det att se ut när det är färdigbyggt. Skissbild av träningsanläggningen.
  • Johan Kristiansson och Pia Carlsson planerar tillsammans hur den nya Campushallen ska växa fram. Foto: Tommy Petterssson
  • Den gamla byggnaden, 49 an, ska rivas och ersättas av en idrottshall. Foto: Tommy Pettersson

Wahlbecks blir Ebbepark

Etapp ett kostar 880 miljoner

Nu tar man de första stegen mot att förverkliga de ambitioner och planer man har med Ebbepark eller som det hette förut Wahlbecks företagspark.Området kommer i etapper att förvandlas till en mix av 600 lägenheter och ett flertal företag parat med restauranger samt en idrottsanläggning .

Det är Linköpings kommunala bolaget Sankt Kors som äger Wahlbecks Företagspark som nu håller på att utvecklas till Ebbepark, ett område som säkerligen kommer att bli en ny attraktiv stadsdel för företagare, boende, studenter och allmänhet. Byggstarten närmar sig och nu har Campushallen skrivit ett intentionsavtal med Sankt Kors om att etablera en träningsanläggning i den första etappen av Ebbepark. Startpunkten för den första etappen blir någon gång i höst och Campushallen blir den byggnad som kommer att stå klar.

Byggstart 2016?

Ebbepark har ett strategiska läget mellan Linköpings centrum, universitetet och Mjärdevi Science Park gör att många små och medelstora företag funderar på att etablera sig i den framväxande parken. Det finns ett 60-tal företag i området och någon gång under 2016 tas första spadtaget för vad som ska bli Ebbepark om detaljplanen sitter på plats. Etapp ett utbyggnaden kommer att gå los på drygt 9880 miljoner kronor när den är klar. Vad hela ut-och ombyggnationen kommer att kosta är svårt att sia om men som Johan Kristiansson, vd Sankt Kors säger lite underfundigt jag vet inte om området någonsin blir klart hel och fullt.

– Ebbepark är ett stort och långt projekt med Sankt Kors och Stångåstaden som huvudaktörer men också med en rad andra aktörer i samverkan. Det är 800 hektar som ligger mitt i staden och det är lågexploaterat. Nu ska vi riva den gamla byggnaden, 49:an som den heter. Gör vi inte det så river väl den sig själv så småningom. Istället ska vi bygga den nya Campushallen där, säger Johan Kristiansson, vd Sankt Kors och fortsätter.

– Syftet med Ebbepark är att skapa en stadsdel där många människor träffas. Vi tror att Campushallen kan bidra till det genom att erbjuda en anläggning där företagare, boende och studenter kan träffas. Samtidigt är det en viktigt del i vår hållbarhetsstrategi för Ebbepark att kunna erbjuda möjligheter till träning och friskvård till en bred målgrupp. Därför är vi glada att ha fått Campushallen som en partner för det

Studentmiljö

Ebbepark ska bli framtidens hållbara tillväxtmiljö med företag, bostäder, butiker, caféer och samhällsservice. Och en träningsanläggning. Campushallen som idag bedriver sin verksamhet vid universitetet ser med det strategiska läget möjligheter att nå fler Linköpingsbor, företagare och studenter med den nya satsningen.

– Många studenter bor ju i stan och vi vill även finnas nära city för dem, samtidigt som vi vill öppna upp för företag och närboende att träna hos oss, Planerna är också att vi ska kunna hyra ut den stora hallen för mässor, större idrottsevenemang och event, säger Pia Carlsson, verksamhetschef på Campushallen.Anläggningen ligger i den första byggetappen av Ebbepark och beräknas vara färdig 2020. Exakt vad den kommer att innehålla ligger på ritbordet, men tanken är att det ska finnas en fullstor bollhall med läktare, gym, lokaler för gruppträning och en friskvårdsenhet som erbjuder behandlingar.

Fakta Ebbepark:

- Utvecklas av Sankt Kors och Stångåstaden

- 600 nya lägenheter

- Utökad verksamhetsyta från 30 000 m2 till 60 000 m2

- Arena för forskning och utveckling

- Hållbar stadsbyggnad. Certifiering av första etappen enligt Breeam Excellent

 

Fakta Campushallen:

- LSIF (Linköpings Studenters Idrottsförening) driver verksamheten i Campushallen som ligger i anslutning till Universitet.

- Ca 7.200 medlemmar varav ca 65 % är studenter.

- Föreningen bildades 1966

- Anläggningen Campushallen på Campus Valla är 10.000 kvm stor och invigdes 2000, utbyggt med ett stort gym 2005-2006.

- Kompletterats med en friidrottshall 2007 som drivs i kommunal regi.