• Joakim Bond är säljare på Engströms Bil i Linköping. Här är han vid en VW Golf Sports Combi, den mest sålda bilen i Sverige under augusti i år. Foto: Leif Larsson
  • Joakim Bond tar en titt i bagageutrymmet i en VW Golf Sports Combi. Utrymmet är rejält tilltaget men ändå ser bilen nätt ut. Foto: Leif Larsson

VW kommer med nya finesser

I augusti i år var VW Golf Sports Combi den mest sålda bilen i Sverige. – Den rymmer som en stor kombi men ser nättare ut, konstaterar Joakim Bond, säljare och VW-specialist på Engströms Bil i Linköping.

Bilfirman finns även i Vimmerby och i Västervik där grunden lades. I Linköping säljs förutom VW också Audi, Seat och Skoda. Plus begagnade bilar. Joakim Bond är inriktad på VW och berättar att det finns 15 olika modeller som tre olika Golf, två Passat, Touran, Beetle, Phaeton, Polo, Touareg och några till. Han framhåller den nya Passaten som premiärvisas vecka 48 som något utöver det vanliga.

– Den har mycket lyx till lagom mycket pengar. Bilen har mycket säkerhetsdetaljer, går tystare och är bekvämare än förra modellen. Finishen är bättre och detaljkvaliteten är högre. Den känns mer välbyggd. Förra modellen var inte dålig på något sätt men den här är något extra.

Speciell farthållare

Som standard ingår exempelvis adaptiv farthållare. Joakim förklarar:

– Om jag kör 90 km/h och kommer ifatt en bil som kör 80 så saktar min bil in och lägger sig på ett visst avstånd från framförvarande bil och håller sig där. Avståndet kan man själv ställa in i förväg.

En annan säkerhetsdetalj är det som i branschen kallas emergency city break, en automatbroms.

– Om man kör under 30 km/h och bilen framför stannar så stannar den egna bilen också. Bra att ha när man exempelvis ska köra in i en rondell, klargör VW-säljaren.

Lågkonjunkturen som börjar att hävas slog hårt mot de flesta branscher. Även mot bilförsäljning. Men Joakim Bond berättar att under hans snart fyra år på VW-avdelningen på Engströms så har siffrorna pekat stadigt uppåt.

– Visst har det varit små svackor emellanåt men som helhet har det gått väldigt bra och bättre hela tiden. VW är ett starkt varumärke och vi har bra hjälp av VW som håller bra priser, påpekar han.

Tre av 20 hyr bil

Numera kan privatpersoner leasa bilar och det blir allt populärare. Kunden hyr en ny bil och har den i tre år och får då köra 4 500 mil.

– Det är ingen kontantinsats och försäkring och service ingår. Kunden betalar bara bränsle och skatt. Efter tre år kan man byta till en ny bil igen. En liten Golf kostar 2 600 kronor i månaden, ungefär lika mycket som man köpt en ny bil. Tre av 20 kunder hyr numera och vanligast är småbilar, redogör Joakim Bond.

Engströms svämmar över av bilar i de stora hallarna och just det digra utbudet av både märken och modeller tycker Joakim Bond är god anledning för en nybilssugen kund att komma till företaget i Tornby.

– Vi har också bra garantier när man köper begagnat och serviceinriktade säljare. Här kan man göra en trygg bilaffär, bedyrar han.