Vinspalten Carmelo Leone: Vin + musik = SANT?

Hösten smyger sig på och vi njuter nu gärna av trevliga middagar med tända ljus, långkok och fylliga viner. Ibland kanske det kan vara svårt att välja passande viner i det stora utbudet. Inte sällan blir då utseendet på flaskan och etiketten avgörande, kanske särskilt om vinet ska ges bort i present.

Nu förtiden har vinetiketter med ”kändisar” blivit lite av en trend, men håller dessa viner den kvalitet som man förväntar sig? Jag bestämde mig för att testa, med en viss skepsis får erkännas.

Älskar musik

Jag älskar inte bara vin, utan även musik. Favoritgruppen är Pink Floyd och när jag upptäckte att det fanns ett ”Pink Floyd-vin”, med en oemotståndlig The Dark Side Of The Moon-etikett (namnet på en av deras skivor), var lyckan gjord och testvinet utsett.

Vinet produceras i Mendocino Valley i Kalifornien och har egentligen inget att göra med Pink Floyd. Just den här vinproducenten (Mendocino Wine Company) har gjort som sin specialitet att sälja viner med etiketter av kända musikgrupper.

Vinet är gjort på 100 procent Cabernet Sauvignon, som just i Mendocino Valley har fångat sin egen stil.

Vinet doftar svarta vinbär, paprika, körsbär, vaniljstång och med inslag av choklad. Direkt när jag hällde vinet i glaset blev jag överraskad av den fina djupa röda färgen som vinet erbjuder.

Vinet är fylligt, strävt och syrligt och därför rekommenderar jag att man ska inta vinet tillsammans med maträtter så som nötkött eller lamm. Även charkuterier eller hårda ostar med lagom mycket salt, som kan hjälpa till att balansera strävheten och syran i vinet, passar bra.

Härlig middag

Varför inte bjuda in till en härlig middag med vänner, där mat, dryck och musik står i centrum? På min Pink Floyd-middag skulle jag bjuda på hamburgare gjord på högrev, pommes frites toppat med parmesanost och en sallad med rucola och pecorinoost. Sältan, som finns i ostarna, och pommes gör att strävheten och syran i vinet balanseras så att vinets smak blir mer elegant.

Jag rekommenderar att inte använda för starka såser eller ketchup då dessa dressingar/såser dämpar smaken av vinet och gör det strävare.

Jag blev alltså positivt överraskad av Pink Floyd-vinet, men vågar givetvis inte gå i god för andra musikgrupper (eller andra personligheter). Men ibland måste man våga vidga sina vyer, ni får säkerligen trevlig kväll i goda vänners lag - och bra musik på köpet!