Vin från Toscana

De flesta som dricker vin från Toscana är bekanta med kända sorter som Chianti, Brunello Montalcino eller Vino Nobile di Montepulciano. Dessa viner, som är väldigt populära även i Sverige, är gjorda på druvan - regionens stolthet - Sangiovese.

Toscana är den klassiska mat- och vinregionen i Italien, men i slutet av 60-talet började några vinproducenter att testa och producera viner med druvor ursprungligen från Frankrike. Allt började med vinet Sassicaia, från Incisa Rocchetta, som fick idén att plantera Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc att skapa ett Bordeaux i Toscana. Under de två första decennierna konsumerades vinet enbart i den egna familjen, Men sedan insåg man att vinerna, som lagrades i många år på flaska, utvecklades och blev lika bra som de kända Bordeauxvinerna. De mest kända och kvalitativa ”Supertuscans” är bl.a Ornellaia, Tignanello och Masseto.

Ett bordsvin

Enligt italienska ”vinmyndigheter” blev vinerna klassade som ”Vino da Tavola” (bordsvin) på grund av att man inte använde inhemska druvsorter. Amerikanska journalister gav vinerna namnet ”Supertuscans” då vinerna i fler internationella tävlingar/vinprovningar hållit samma kvalitet som de franska vinerna.

På vingårdarna som producerar viner med högsta kvalitet framställs alltid vingårdens ”andra eller tredje vin”, det vill säga viner som kommer från samma vingård men från vinrankor som inte levererar samma kvalitet som de bästa vinerna kräver, ofta kommer de från yngre vinrankor.

Jag rekommenderar att man börjar med ett enklare ”Supertuscan”, exempelvis Le Volte som är Ornellaias ”lillebror”. Vinet är gjort på franska druvorna Cabernet sauvignon, Merlot och italienska Sangiovese. Det lagras i samma fat som tidigare använts för Ornellaia. Tiden i små tunnor gör vinet mer elegant genom att mildra de livliga tanninerna.

Vinet visar vanligtvis intensiv färg och doften är fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär och med lite kryddighet. I smaken har vinet eleganta tanniner med uppfriskande syra.

Det perfekta

Vill man har den perfekta mat- och vinkombinationen från samma region gifter sig vinet perfekt med ”Bistecca alla Fiorentina” - en tjock skiva t-benstek av hängmörat kött, väl kryddat (olivolja, salt, peppar och rosmarin), hastigt grillad och sedan uppskuren vid bordet. Stekgraden till köttet rekommenderar jag medium-rare och som tillbehör kan man servera ”fagioli all´ucelletta”, ett typiskt toscanskt recept där vita bönor tillagas i tomatsås med vitlök och salvia.

I Italien serverar man ofta citron till kött, men dricker man till rött vin bör man bara ta några droppar. För mycket syra gör att vinet blir strävare och beskare.