• Veronica Johansson, Vikingstad, avancerar allt mer som linjedomare i ishockey. Nyligen dömde hon U18-VM-finalen för damer. Ett stort mål är senior-VM för damer i Malmö nästa år. Foto: Leif Larsson
  • Redan som 23-åring valdes Veronica Johansson till Årets domare i Sverige. Nu, två år senare, blåser hon i pipan i högsta serien för damer och i division 2 för herrar. Hon siktar ännu högre framöver. Foto: Leif Larsson

Veronica dömer på allt högre nivå

Hon är blott 25 år men nyligen dömde ishockeydomaren Veronica Johansson från Vikingstad sin första VM-final. – Det är en match man aldrig glömmer, fastslår hon.

Matchen var finalen i U18-VM för damer i Ungern då Kanada och USA möttes. Veronica var linjedomare, vilket hon riktat in sig på att vara i domarkarriären. Som började 2010 då hon lade av med att spela ishockey efter några hjärnskakningar på kort tid. Som domare har hon redan nått långt och varit med om mycket.

– Det är många matcher på en säsong och alla turneringar är roliga på sitt sätt. Att få döma TV-pucken och bronsmatchen där var stort. VM-finalen i Ungern var skoj att bli uttagen till och SM-finalen för damer med 3 000 personer på läktaren var en häftig upplevelse, exemplifierar Veronica.

I dagsläget dömer hon herrmatcher på Division 2-nivå och damkamper på den allra högsta nivån, riksserien.

– Målet är att få döma i herrarnas division 1 och om jag kommer dit så kanske jag siktar på allsvenskan. Men det är just nu mera av en dröm. Division 1 är ett realistiskt mål. På damsidan har jag nått taket nationellt men internationellt är målet att få döma i OS och inte minst hemma-VM i Malmö nästa år.

Årets domare 2012

Om Veronica presterar väl så ökar förstås chansen att nå målen. Att hon håller hög klass är ingen tvekan om. Inte minst ett pris från 2012 visar det.

– Jag fick utmärkelsen Årets domare. En domare väljs ut bland alla sporter i Sverige. Det var verkligen kul och oväntat att jag skulle få det priset, bedyrar Veronica.

Vilka egenskaper krävs för att vara en bra domare? Veronica har en hel del svar kring det.

– Alla kan ha olika personlighet men jag tror att vara en naturlig ledare är bra. Man kan leda matchen och vågar stå för beslut och ta konsekvenser. Det är också bra att kunna anpassa sig efter typ av match, både i sitt sätt att vara och i bedömningen av situationer. Sedan behövs förstås kunskap i det man gör och bra fysik för att kunna hänga med i minst 60 minuter, redogör Veronica.

Hon påpekar att domaren också ska ha bra social förmåga och kunna prata med ledare och tränare under matcherna.

– Man ska våga att både snacka med dem och också våga avstå ibland. När ledare är uppe i varv och skriker och vill att domaren ska komma till dem kan det vara bättre att ta det snacket i lugn och ro i pausen i stället, klargör den unga domaren.

Berömmer spelare

Även på isen kan det hetta till både verbalt och fysiskt.

– Ibland kommer en del fula ord som det är sandlådenivå på. Men oftast säger spelarna något bara för att trigga i gång en motståndare. Det händer att man som domare får säga i från och be spelarna åka därifrån. Jag försöker också lätta upp stämningen genom att till exempel berömma en målvakt för en bra räddning, förklarar Vikingstadstjejen.

VM-turneringen i Ungern var Veronicas sista framträdande för säsongen. I mitten på augusti drar det i gång igen med träningsmatcher.

– Jag springer och spelar fotboll under sommaren för att hålla i gång, säger hockeydomaren som ursprungligen kommer från värmländska Kristinehamn men som nu räknar med att stadga sig som östgöte.