• Jonny Svenson har nyligen startat ytterligare ett företag tillsammans med sonen Carl-Johan. De bearbetar metall i en datastyrd CNC-fräs. Foto: Leif Larsson.
  • På gården Brunneby står vedsäckarna i långa rader. Här är vedfirme-ägaren Jonny Svensson med sin transportvagn och sina träprodukter. Foto: Leif Larsson.

Växande eldfängt företag

Att sätta fyr på några vedklabbar i en braskamin är mysigt så här års. Jonny Svensson, Brunneby Ved, ser till att de som vill ha det så får chansen.

– Populariteten för ved ökar, fastslår han.

– Efter ett par kalla vintrar har ved blivit mer inne. Vår omsättning ökar varje år.

Jonny Svensson driver tillsammans med sonen Jonatan vedfirman ett par mil utanför Linköping. De säljer ved till främst braskaminer.

– Många villor byggs i dag med kamin, dock mer för trevnad och inte så mycket för värmeproduktion. Det är det vi jobbar med, vi säljer ved som ger en mysfaktor. Vi har sökt kontakt med sådana som säljer kaminer och det är en av våra vägar för att hitta kunder. Det främsta sättet är via vår hemsida, berättar Jonny.

Kapar och torkar

På gården Brunneby står det säck efter säck med ved prydligt uppradade och staplade. Bakom ligger dock rejäl möda för att få dem i detta försäljningsklara skick.

– Det kommer timmerbilar hit och sedan kapar, klyver och torkar vi. Veden får inte vara sur, det vill ingen ha. Vi tar också bort stickor och sågspån, det har vi en sorteringsmaskin efter kapmaskinen som gör, förklarar Jonny.

Brunneby Ved köper sin råvara inom en femmilaradie. Det är i princip samma sak med försäljningen, kunderna, till största delen privatpersoner, finns inom fem mil. Att handla eller sälja längre bort gnager lite för mycket på det ekonomiska utfallet.

– Det kan hända att vi kör lite längre om det är riktigt stora leveranser, påpekar Jonny.

Bara björk

Året för vedfirman är indelad i två perioder. Med start omkring 1 september och in i mars-april är det försäljning som gäller. Övrig tid skapas det lager. Veden avyttras i 500-kilossäckar eller i den mindre varianten på 40 liter.

– Det är nästan bara björk som säljs till braskaminer. Det finns en känslomässig koppling till det träslaget, konstaterar Jonny.

På gården Brunneby har det alltid eldats med ved och man har också sakta men säkert sålt allt mer. De fyra-fem senaste åren har detta utvecklats till ett företag.

– Vi tog inget formellt beslut, det bara blev så. Dessutom har det hos oss alltid funnits ett intresse för hur man kan hantera och producera ved och hur maskiner kan utvecklas, säger vedfirmeägaren.

På tal om utveckling så understryker Jonny att företag alltid måste se framåt och tänka på nya lösningar.

– Om man står still så går man bakåt. Vi funderar ständigt på på hur vi kan producera och distribuera på ett bättre sätt. Vi har bland annat pratat om ett abonnemangssystem för ved men än är vi inte där.

Mysfaktor

De som köper ved kommer antingen till gården och hämtar själv eller så levererar Jonny och Jonatan.

– Det är ungefär fifty-fifty mellan de båda kategorierna. Många av dem som kommer hit tycker att det ingår i mysfaktorn att göra en utflykt och hämta sin egen ved, säger Jonny Svensson.

Han gillar arbetet med träprodukterna.

– Det är ett fritt jobb med eget ansvar. Man väljer själv arbetstiderna och skapar sin egen arbetsplats. Det är tillfredsställande. Och så är kundkontakten alltid trevlig.

För tre månader sedan drog Jonny och hans andra son, Carl-Johan, i gång ännu ett företag, Nykils Industriresurs AB.

– Vi bearbetar metall i en datastyrd CNC-fräs. Kunderna finns landet runt, avrundar landsbygdsföretagare Svensson.