• Nybliven 5-åring. Vreta Kluster är inget annat än en succé. Foto: Jerry Prütz
  • Klustermotorn Helene Oscarsson. Foto: Jerry Prütz

Världens viktigaste dag när Vreta Kluster fyllde fem

Glädjen stod högt i tak när Vreta Kluster fyllde fem år. Bland talarna märkets Landstingsrådet Göran Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i linköping Kristina Edlund och inte minst, landshövding Elisabeth Nilsson.

Ett centrum för gröna näringar och något som väcker uppmärksamhet i hela Sverige. Det är vad Vreta Kluster är för det centerpartistiska landstingsrådet Göran Gunnarsson berättar han en stund innan han intar talarpulpeten för att, som en av gratulanterna, hylla den nyblivna femåringen. Han är stolt över att vara en av dem som finansierar Vreta Kluster och den andra som lättat på plånboken är Linköpings kommun, för dagen represterade av Kristina Edlund. Hon berätta själv från scenen om hur glad över de framgångar klustret haft sedan starten och hon såg fram mot många flera födelsedagar.

Från 0 till 110

– De första som flyttade in här var Hushållningssällskapet och nu är båda våra huskroppar fullt uthyrda och vi är 110 personer som jobbar här, berättar Helen Oscarsson, som bär titeln Klustermotor med stolthet. Alla som någon gång varit och besökt Vreta Kluster vet att hon ständigt är närvarande och drivande.

– Jag tror fortfarande på att den tredje huskroppen står klar hösten 2018, säger hon efter att visat något som ser ut som det Xanadu som seriefiguren Mandrake bor i. Rätt fantasieggande med andra ord.

Nytt hus

– Det är ju inte säkert att den nya huskroppen kommer att se ut just så men vi letar efter en flexibel lösning sedan hänger det på om vi får flera företag som vill vara en del av vårt kluster här men när de väl är säkrade så sätter vi spaden jorden, avslutar Helen Oscarsson och rusar vidare.