Var femte östgöte snart sin egen

42 procent redo ta steget

Sverige är mitt i en fjärde industriell revolution där ny finansiell teknik gör det enklare än någonsin att starta och driva företag. Var femte östgöte säger att de sannolikt driver eget företag om fem år, och hela 42 procent har övervägt att ta steget.

Män och kvinnor är lika nyfikna på entreprenörsrollen.  De som främst funderar på ett karriärbyte är yngre och småbarnsfamiljer, men en gemensam nämnare är att var femte östgöte tror att man skulle få ett bättre liv. Det visar en ny undersökning från iZettle och YouGov med 136 respondenter i Östergötlands län. Ny digital finansiell teknik som gör det enklare än någonsin att starta och driva eget företag, i kombination med att omvärlden förändras, lägger grunden till ett helt nytt Sverige. 

Små och medelstora

Under förra året startades drygt 70 000 nya företag i landet, varav 2 407 i Östergötlands län.   Mer än hälften av boende i Östergötlands län har funderat på hur livet skulle vara som egenföretagare, och hela 42 procent har övervägt att ta steget. 16 procent tror att man får ett bättre liv genom att vara sin egen arbetsgivare. Det är ingen skillnad i viljan och nyfikenheten att bli entreprenör mellan män och kvinnor i landet, men drivkrafterna är olika. Kvinnor vill jobba med det de drömmer om och män vill tjäna pengar. Yngre och småbarnsfamiljer funderar mest i dessa banor. Var femte småbarnsfamilj säger att det är en önskan om mer tid till barn och familj som får dem att vilja starta eget.