• Anna Björk ny krönikör i Östergötlands Näringsliv. Foto: Tommy Pettersson

Våga göra slut

Året var 1986 och jag var tio år.

På promenaden hem från skolan gick jag omvägen över bäcken. Satte mig på huk vid vattenbrynet och med en pinne ritade jag mönster på vattenytan. Jag satt så några sekunder innan jag vandrade vidare. Hade jag gått samma väg idag hade jag inte sett någon bäck och inte heller det vackra lövverket ovanför mitt huvud.

Jag hade tittat ned i mobilen.

Om du går genom Linköping city en vanlig eftermiddag så ser du dem överallt. De nedåtriktade blickarna som ibland kikar upp för att undvika krockar med andra människor eller lyktstolpar.

Jag är likadan.

Kollar mejlen, skrollar igenom flödet på Facebook, ser om det är några nya lajks på Instagram, ser över Twitter, läser tidningarnas flashar och sen tillbaka till mejlen igen. Vid middagsbordet, konferensbordet eller vardagsrumsbordet ligger mobilerna redo att tittas i. Notiserna plingar till och även om våra samtal är intressanta så kan ingen låta bli att snegla mot skärmen för att se vem som knackat på i mobilen.

Hur länge orkar vi?

Den tekniska utvecklingen rusar fram, flödena blir fler, allt längre och mer komplexa. De sociala medierna är idag svåra att få genomslag i, såvida du inte vill betala för att synas, då är du prioriterad. Men frågan är hur effektiv din annonsering där blir när vi användare bara skrollar, uppdaterar sidan för att se nya inlägg och efter några sekunder växlar till nästa app? Och hur länge orkar vi hålla på så här?

I två veckor tog jag bort de mest beroendeframkallande apparna i mobilen och jag såg min omgivning igen. Istället för att skrolla i väntan på att jobbmötet skulle ta sin start pratade jag mina kollegor om den kommande helgen och på kvällspromenaden njöt jag av solnedgången, en duvas kuttrande och vinden i ansiktet.

Stressnivåerna sjönk och jag fick mer tid över för annat. Tid jag la på mina barn, att läsa en tidning i hängmattan och att rensa överfulla garderober som jag stört mig på varje morgon i flera månader. Det var underbart. Så våga göra slut med mobilen du också.

Åtminstone då och då.

 

Anna Björk