• Marietta Douglas i Rutan. Foto: Stefan Hedström
  • My Nordströms unika klänning. Foto: Stefan Hedström
  • Här kan barnen rita medan föräldrarna kollor på foton. Foto: Stefamn Hedström

Vad är skönhet?

Sommaren på museet

Östergötlands museum har ett fullspäckat program i sommar. Och det utöver det vanliga schemat. På programmet finns något för alla åldrar, från kollon till en mängd spännande visningar. Från naturfoton till fulhet.

En av museets största utställningar genom deras historia, där man har haft ett internationellt samarbete med engelska Natural History Museum i London och deras Wildlife Photographer of the Year. Det är en tävling där de hundra bästa natur- och djurbilder visas upp. Två stycken är fotade av svenskar.

– I anslutning till detta kommer vi ha två visningar för familjer med guide i sommar. Vi har också Fotosafari ihop med biologen Knut Eriksson, där man tar med egen kamera för att fota djur i Smedstad och sedan artbestämma dem, berättar Marietta Douglas, avdelningschef för publika avdelningen.

För de yngre

För barnen kommer det att finnas sommarkollon på museet. Ett av dem är Naturkollo för barn sex till åtta år, den 24-26 juni. Det är max 15 barn, så se till att föranmäl er snabbt.

- Det vi kommer göra är att lära oss om djur och att skapa dem. Om vädret tillåter kommer det vara mycket utomhus, säger Marietta Douglas.

Även tjejgänget från Amiga! har sitt nördkollo 15-19 juni. Där är alla tjejer välkomna i åldern 13-19 år. Den här gången är temat spel och fokus på hur man gör dem. Kollot avslutas med en spelnatt. Kollot kostar 1000 kronor inkluderat med mat, övernattning och fika.

Betraktarens ögon

Temat för museet 2014 är Skönhet för alla, eller Fulhet för alla – det är inte helt givet alla gånger. Det har varit diskussionsgrunden för många av museets utställningar med frågor som; är skönheten ytlig? Behöver skönhet sin motsats? En av de större utställningarna inom temat är Tre formgivare, där de tre östgötarna Milan Vobruba, Amie Stålkrantz och Sigvard Håkanson, som brottas med ämnet. Utställningen slutar den 17 augusti.

Sedan kommer oerhört mycket mer att hända, ett av många guldkorn är till exempel Slöjd, hantverk & formgivnings examensutställning Ting och tankar del 7, som håller på till den 7 september, fylld av bland annat tuffa klänningar och vackra gitarrer.

– Dessutom kommer det att hända något spännande varje tisdag, onsdag och torsdag klockan 14 från midsommar till mitten av augusti här på museet, avslutar Marietta Douglas.