• Sebastian Wennström och Daniel Mellgren går andra året på industritekniska programmet. Sebastian har valt CNC-teknik medan Daniel satsar på svetsaryrket. Båda har stora chanser att få jobb när skolgången ändar på sommaren 2015. Foto: Leif Larsson
  • Per Pettersson, lärare, Vivica Ekedal, rektor, och Staffan Andersson, lärare, arbetar på Teknikcollege i Kisa vars elever i princip är garanterade jobb när det går ut skolan. Foto: Leif Larsson

Utbildningen som garanterar jobb

I Kisa finns utbildningen som nästan garanterar jobb efter skolgången. – I somras gick första kullen ut och alla nio fick jobb, berättar Vivica Ekedal, rektor på Teknikcollege Allhamra Gymnasieskola.

Det handlar om det industritekniska programmet som utbildar svetsare eller CNC-svarvare eller fräsare. Tidningen har träffat lärare och elever på skolan. Daniel Mellgren och Sebastian Wennström går andra året av tre.

– Jag har praktiserat på två ställen och vad jag hört på praktiken så ska jag kunna få jobb efter utbildningen, påpekar Daniel.

– Jag har haft sommarjobb och sköter man sig då och på praktiken så har man lagt en bra grund för att få jobb, inskjuter Sebastian.

Kvalitetsstämpel

Utbildningen är inne på sitt fjärde år och i varje årskurs går tolv elever. De flesta har valt inriktning svets. Ett certifikat som kallas IW, international welder, internationell svetsare, är ett bra lockmedel.

– Eleven kan välja att ta certifikatet som är en kvalitetsstämpel. Tar man det så är framtiden ljus, konstaterar rektorn.

Per Petterson, lärare i engelska och svenska, lägger till:

– IW-certifikatet kräver en del extra prov. Klarar man dem så får man svetsa exempelvis i kärnkraftverk och pipelines. Då får inget gå fel. Branschorganisationen Svetskommissionen arbetar för att höja statusen på svetsyrket, som är svårare än många tror, och försöker få företag att kräva IW-licens hos svetsarna. Och det blir allt vanligare att de gör det.

Ökar intresset

Den andra inriktningen är produkt- och maskinteknik. Eleverna får lära sig programmera datorer och bli fräsare eller svarvare i CNC-maskiner.

– Intresset för svets är fortfarande större än för CNC men det har kommit ett grönt certifikat i yrket som ökar anställningsbarheten och vi hoppas det ska öka intresset för CNC-grenen, säger Staffan Andersson, programansvarig lärare i CNC-teknik.

I utbildningen ingår minst 15 veckors praktik och bland läsämnena finns ritningsläsning, materialkunskap och produktutveckling. Efter en termin väljer eleven inriktning och Daniel valde svets medan Sebastian föll för CNC.

– Roligast på utbildningen är att svetsa. Jag känner att jag har begåvning för det, säger Daniel.

– Det är roligt att programmera, ta reda på hur det ska vara och skapa själv, tycker Sebastian.

Alla vinner

Utbildningen har riksintag men än så länge är de flesta eleverna från Kindatrakten. Som Daniel och Sebastian. I Kinda finns en hel del företag som är tänkbara arbetsgivare för dem.

– Men om det behövs kan jag tänka mig att flytta, säger Daniel och får medhåll av Sebastian.

Per Pettersson har upptäckt en situation med tre vinnare: elever, företag och kommun.

– Det är bra att en liten kommun satsar på den sådan här skola. Det kommer ut kvalificerad arbetskraft till företagen och alla drar nytta av det.

Intresset för att jobba inom industrin och söka industriprogram på gymnasiet har sjunkit men på Teknikcollege hoppas och tror man att det kan bli ändring på det.

– Statsmakterna jobbar för att öka medvetenheten om vad industrin kan erbjuda, påpekar Vivica Ekedal.