Upp och ner i ranking

Linköpings kommun tappar ytterligare några placeringar i Svenskt Näringslivs årliga rankning av det kommunala företagsklimatet i Sverige. Norrköping däremot klättrar upp några placeringar. Hur pass stor vikt ska man lägga vid den här näringslivsrankningen av företagsklimatet i kommunerna?

Sveriges femte största stad hamnade på plats 106 i årets mätningar vilket är försämring jämfört med förra året och trenden med att storstäderna tappar placeringar fortsätter förmodligen för att företagarnas förväntningar är högre än i småkommunerna.

Fallet i rankningen förra året är också en av orsakerna till att kommunen det senaste året jobbat intensivt med näringslivsfrågorna.

Näringslivsbolaget är nedlagt och en ny näringslivsorganisation är under uppbyggnad som ligger under kommunstyrelse. En del av den kritik som företagare framfört har handlat om kommunens bemötande och där genomförs redan nu en rad åtgärder. Man ska bland annat etablera en kommungemensam företagsservice ska förbättra kommunikationerna mellan företagen och kommunen.

Skäll på politiker lönar sig

Norrköping klättrade upp 12 placeringar till plats 148 och den största ökningen är på frågan om kommunpolitiker och tjänstemäns attityder. Kan vi se en effekt av" Skälla på Lasse och Reidar" kampanjen i den uppgången?

Enkätsvaren ligger till grund för rankingen släpptes den 26 september och visar att fler  kommuner än någonsin får riktigt höga betyg av företagen.

En fråga som generellt får ett försämrat betyg i årets undersökning är tillgången på medarbetare med relevant kompetens. I hela 8 av 10 kommuner i Sverige ger företagen kompetensförsörjningen ett underkänt betyg.

Åtgärder

I Östergötlands län är det Ydre kommun som får högst betyg av de lokala företagen och man når sin högsta placering någonsin. Norrköping klättrade upp 12 placeringar till plats 148 och den största ökningen är på frågan om kommunpolitiker och tjänstemäns attityder. Kan vi se en effekt av" Skälla på Lasse och Reidar" kampanjen i den uppgången?

Norrköping, Motala, Valdemarsvik och Ydre klättrar men Vadstena är årets klättrare i Östergötland. Hela 40 platser upp till nummer 159, är resultatet av årets mätning. Störst ökning ser vi i frågan om kommunpolitikers attityder. 

Linköping, Boxholm, Finspång, Kinda, Åtvidaberg, Ödeshög, Mjölby och Söderköping tillhör kommunerna som tappade i år.

Ranking som en tävling är ointressant men enkätsvaren från företagen ger förmodligen en del svar varför man får sämre betyg men de ger inte hela bilden.