• Olga och Sergej framför förre presidenten Viktor Janukovytjs hus ”Honka-huset” på den väldiga egendomen Mesjygirja. Foto: Peter Johnsson
  • I en av de breda korridorerna dyker ett uppstoppat lejon upp. Foto: Peter Johnsson
  • Prålig badrumslyx, med Ukrainska mått. Peter Johnsson.
  • Storhetsvansinne och mindervärdighetskomplex, här i form av en vas gjord av krokodiler. Foto: Peter Johnsson

Ukraina dagarna efter parlamentsvalet

– Nu hoppas vi på reformer och på att Ukraina äntligen tar steget mot västra Europa. Valresultatet är solklart. Vi har sagt vår mening. Nu gäller det för politikerna att förvalta det förtroende de fått.

Det säger Olga och Sergej några dagar efter det val till nytt parlament som ägde rum för en tid sedan.

Stöd av 70 procent

En överväldigande majoritet av väljarna uttalade sig för en politisk kurs där målet är EU-medlemskap. De tre , kanske fyra , reformvänliga partier som nu kommer att bilda regering har satt som sitt mål att förhandlingar om EU-medlemskap skall inledas redan år 2020.

I detta kommer regeringen att ha stöd av över 70 procent av de nya parlamentsledamöter.

Det ukrainska kommunistpartiet sopades för första gången sedan Ukrainas självständighet ut ur parlamentet. Det parti som tidigare stödde förre presidenten Viktor Janukovytj finns inte ens kvar. Det oppositionsparti som idag representerar delar av väljarna i östra Ukraina vill inte kännas vid honom och även om detta nya parti i fyra län blev det största partiet så är förskjutningen mot EU-vänlighet markant i ukrainsk politik

Hjälp av Putin

När Viktor Janukovytj i februari i år flydde landet och med hjälp av Vladimir Putin tog sig till Ryssland lämnade han två saker efter sig: Mezjygirja, ett lyxresidens utanför Kiev, till ytan nästan lika stort som Monaco samt en bred och aktiv medborgarrättsrörelse.

Det var denna rörelse som satte sin prägel på revolutionen i våras och det var också den som gjorde avtryck i det nyligen avslutade parlamentsvalet.

Mer än hälften av medlemmarna i det nya parlamentet är nykomlingar i politiken och bland dem finns flera som symboliserar de mäktiga protesterna på Majdan i Kiev; en proteströrelse i vilken tio miljoner ukrainare deltog.

Olga och Sergej stödde protesterna i våras. Jag träffar dem i Mexygirja, idag förvandlat till ett museum över korruptionens Ukraina.

– Alla som en gång stödde Viktor Janukovytj, bör komma hit, säger Olga.

Storhetsvansinne

Den pråliga lyxen kombinerad med något som påminner om både storhetsvansinne och mindervärdighetskomplex hos landet som föder denna president är ibland skrattande, ibland hårresande. Inom det väldiga området finns bland annat flera konstgjorda sjöar, en golfbana med 18 hål, ett stort bilmuseum, en zoo med antiloper och en idrottshall i marmor med en boxningsring. I Presidenten hus möter vi plötsligt i en av de breda korridorerna ett uppstoppat lejon och i en av salongerna står stora vaser gjorde av små krokodilers skinn.

Korruptionen är nu bara en av de många saker som den nya regeringen och det nya parlamentet måste ta itu med.

En antikorruptionslag är redan stiftad och över hundratusen ämbetsmän skall nagelfaras. Många i landet väntar dock på att också samtliga politiker skall ”genomlysas” som den ukrainska termen lyder i svensk översättning.

Raserad ekonomi

Ukrainas ekonomi är på grund av det krig Ryssland för mot landet raserad. Bara hälften av kolgruvorna i landets östra delar är idag i bruk och en del av den tunga industrin är raserad. Samtidigt måste regeringen genomföra ekonomiska reformer som innebär ytterligare bördor för stora delar av befolkningen. Regeringen kan, exempelvis, inte längre hålla på att starkt subventionera elen till både hushåll och företag. Landets finanser måste rätas upp. Det är ett krav som bland anant Internationella Valutafonden ställer för fortsatt stöd åt Ukraina.

Som kronan på verket av svårigheterna finns kriget längst de östra delarna. Parlamentsvalet var knappt över förrän de av Ryssland understödda separatisterna inledde offensiver. I princip varje dygn dör unga ukrainska soldater som försvarar sitt hemland mot denna utländska aggression. Det är därmed ingen lätt uppgift som väntar Ukrainas nya regering och det nyvalda parlamentet.