• UCS Swedish Open Squash 2018 pågår mellan den 6 e februari till 11 e februari i Linköpings sporthall. Här en bild från 2017 års tävling. Foto: Steve Line
  • Fredrik har nått långt i sin idrottsliga gärning och han är ju inte ens klar ännu. Foto: Tommy Pettersson
  • UCS Swedish Open i squash och ActiProEvent är två exempel hur långt Fredrik Johnson har kommit idag inom näringslivsverksamheten. Foto: Tommy Pettersson

UCS Swedish Open Squash 2018

Firar 15 års jubileum

När denna tidning ges ut har energiknippet Fredrik Johnson jagat runt i en Squashhall, i EM i Masters avgörs i Polen, efter ännu en pokal att ställa på sin redan överfyllda trofébokhylla. Han har då spelat i individuella matcher i en tuff EM tävling som kallas för EM i squash, Masters som avgörs vartannat år. Om han vann i Polen blev det Johnsons femte raka EM-guldet.

Fredrik Johnson är nu inne på sista året i klassen "50 plus" och han har vunnit alla de officiella EM titlar som varit möjligt individuellt, 2009  i Tyskland, 2011 i Portugal, 2013 i Tjeckien och 2015 i Sverige. Polen blev också ett nytt land på Johnsons squashkarta och nu är det totalt 52 länder som Johnson har tävlat i. Imponerande.

Linköpingsföretaget ActiProEvent etablerar sig Norrköping

Ska man prata om squash i Sverige och i sportens värld går det inte att komma förbi Fredrik Johnson. Men "Grabben" har så mycket mer att komma med. Han driver företag, han hjälper till att sälja in LHC och dess familj i Sverige och han är en stor inspirationskälla för många inom idrotten och även inom näringslivet.

Mellan alla tävlingar jobbar Fredrik med förberedelser för, den internationellt sett väldigt stora squashtävlingen, UCS Swedish Open 2018 med kvaltävlingar i Linköping och Norrköping och finalspel i Linköpings sporthall .

Han är också på gång att etablera sitt företag ActiProEvent i Norrköping men blir naturligtvis kvar i Linköping också med sitt framgångsrika bolag.

Hatar att förlora

Många menar att Johnson personifierar sporten, dels med sina stora framgångar på banan men också med den entusiasm han promotar squashen med framförallt med den tävling han startade i början av 2000 talet. Swedish Open i squash har under Fredriks ledning utvecklats till att bli ett av Sveriges största återkommande internationella idrottsarrangemang och är idag Europas näst största internationella tävling med internationell titel, endast British Open är större.

Den pågående planeringen och projekteringen inför UCS Swedish Open 2018 blir extra spännande eftersom turneringen firar femton års jubileum denna gång. Tävlingen har växt år efter år och sätter Linköping på kartan i ett internationellt perspektiv i en sport som finns i 180 länder och som ständigt växer internationellt.

– Det fanns ett antal nyckelpersoner som var med och utvecklade sporten på 1970-talet och sedan ledde det till framgångar på 1980- och framförallt på 1990-talet, berättar Fredrik Johnson när han står framför väggen i en Squashhall i Linköping där tavlorna hänger med de som vunnit SM och många andra internationella tävlingar.

– Klubben som jag är med i har 17 SM guld i lag och vi vann också två EM guld för klubblag. Vi var som allra bäst på 1990-talet när Daniel Forslund, Anders Thorén och jag spelade, minns Fredrik men menar att det är något nytt och spännande på gång i klubbens juniorverksamhet. Själv är Fredrik bäst när det gäller. Numer rensar han rent i sina egna åldersklasser och han har inga planer på att sluta. Finns det tävlingar för 90 åringar så kommer han säkert att vinna dessa också.

– Jag hatar att förlora. Men man kan ju förlora på olika sätt. Jag försöker alltid se det positiva i allt och vad man kan lära sig av sina erfarenheter. Det finns möjligheter och utmaningar i det mesta.

Vinnarskalle

Med drygt 35 år inom eliten i olika åldersklasser har Fredrik fått ihop ett imponerande facit med VM-guld, sex British Open titlar och 51 SM-guld, 10 EM-guld. Han har spelat i över femtio länder, än så länge, och han spelade i landslaget i 20 år. Med sina 123 landskamper är han bland de mest meriterade i Världen på det området där också.

För att kunna hantera sitt proffsliv startade han firman Fredrik Johnson Squash 1982 vars ändamål var att arrangera tävlingar och andra aktiviteter för sponsorer och kunder. Fredrik startade ActiProEvent 1995 som blev ett aktiebolag 1999. Det ett företag med ett flertal anställda och en växande omsättning.

– Det går bra. Jag har fantastiska medarbetare som gör allting lättare för mig.

Hans klocka går saktare

Fredrik Johnsons allmänna cv räcker inte dessa rader till för att beskriva men några axplock. Han är utbildad marknadsekonom, föreläsare, mångårig försäljningschef för elitlaget Linköping Hockey Club, 20 års jubileum denna säsongen. Ingår numer i Linköpings Wall of Fame och en värdigare medlem är det svårare att hitta än Fredrik som varit Linköping trogen hela sitt liv. Det enda som är ett stort frågetecken är hur han hinner med allting.

– Min klocka går saktare än andras, skrattar Fredrik fram. Men han kan inte dölja att han är oerhört fokuserad och strukturerad i allt det han gör. Dessutom är det också svårt att förstå att han mycket är en träningsprodukt som han påstår, men med en stark vilja och vinnarinstinkt. Det är ju naturligtvis självklart att karln besitter en stor portion talang i mycket av det han sysslar med.

 

I korthet: UCS Swedish Open Squash 2018

Den 6-7 februari Kvalspel

Den 8-11 februari spelas huvudtävlingen fyrglasbanan Linköpings Sporthall

Den 9-11 februari UCS Squash Cup med cirka 20 olika tävlingsklasser.

Tävlingen TV sänds och även live på Internet