Turismen ökar

Den regniga och kyliga sommaren till trots, turisterna svek inte Sverige i somras. Tvärtom så satte de utländska övernattningarna nytt rekord. Antalet utländska övernattningar ökade mest i Stockholms län, men procentuellt var ökningen störst i Östergötland.

De utländska besökare som kommer till Östergötland kommer främst från Tyskland. Antalet tyska gästnätter i Östergötland sommaren 2015 var hela 73 404 stycken. Många av Östergötlands besökare kommer även från våra nordiska grannländer samt från Holland, de holländska gästnätterna blev så många som 24 297 stycken under juni, juli och augusti.

Sommarrekord

– Det är otroligt glädjande att genom dessa siffror få en bekräftelse på att besöksnäringen i Östergötland växer, att de satsningar som gjorts från kommuner, företag och regionen de senaste åren nu visar resultat. Trots den något kalla och regniga sommaren upplever vi att de flesta inom vår näring haft sin bästa sommar någonsin och nu visar dessa glädjande siffror sitt tydliga språk. Under sommaren har Östergötlands besöksnäring haft stor draghjälp av flera olika faktorer, som nyöppningen av Bamses Värld i Kolmårdens Djurpark, Vätternrundan som firade 50 år, VM i Thriathlon i Motala, samt Bråvallafestivalen för att nämna några. säger Susanne H. Fredriksson, chef för besöksnäring och turism på Visit Östergötland.