• Klassisk bild på en klassisk provflygning för CybAero över Gärstadtippen 2010. Foto: Tommy Pettersson

Tummen upp för flygningar i Kina

CybAero, utvecklare och tillverkare av fjärrstyrda helikoptersystem, har fått temporärt exporttillstånd gällande demonstrationsflygningar i Kina. Inför potentiella kunder kommer flygningarna att genomföras tillsammans med största samarbetspartnern AVIC under april och maj.

– Jättespännande, kommenterar vd Mikael Hult över telefon.

AVIC (Aviation Industry Corporation of China) dominerar den kinesiska marknaden och har i sin tur dotterbolag som är uppköpare. CybAero och AVIC tecknade i juli 2014 ett ramavtal, som innebär att AVIC köper minst 70 system under följande sju år. Nyligen beställdes de första fem systemen.

AVIC siktar på att ytterligare expandera kundkretsen genom de nya demonstrationsflygningarna. Flygningarna som genomfördes förra sommaren på olika platser i Kina föll väl ut enligt vd Mikael Hult, och det är nu dags för fortsättningen.

Fortsatt expansion

– AVIC är vår största samarbetspartner just nu, både på den kinesiska marknaden och i stort. Det är en spännande tid just nu för CybAero, säger Mikael Hult och tillägger att planen är att fortsätta expandera de närmsta åren.

CybAero, med huvudkontor i Mjärdevi Science Park i Linköping, utvecklar och tillverkar fjärrstyrda helikoptrar med tillhörande sensorsystem. De möjliggör säkrare och kostnadseffektivare flygning i farliga miljöer, till exempel i samband med kust- och gränsbevakning samt räddningstjänst. Sedan 2007 är bolaget listat på First North, Nasdaqs europeiska tillväxtmarknad. ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter) handlägger exporttillstånd.