• Elisabeth Larsson är sjuksköterska och ägare till Specialisthälsan, företaget som nu bytt bort det gamla namnet Hospitalskliniken. Många företag anlitar hälsoföretaget, inte minst för regelbundna hälsokontroller som i längden ger färre sjukskrivningar hos personalen. Foto: Leif Larsson

Tar hand om hälsan på företag

Hos Specialisthälsan i Linköping erbjuds företag förebyggande hälsovård, hälsokontroller och behandlingar. – Vi har tio specialister under samma tak, upplyser Elisabeth Larsson, sjuksköterska och ägare till företaget. Verksamheten startade 2008 i ett hus på Hospitalstorget under namnet Hospitalskliniken. Nu byter man namn till Specialisthälsan.

– Vi har flyttat från Hospitalstorget till Torggatan och då passade det att byta namn. Specialisthälsan säger också vad det handlar om. Vi har tre läkare, tre sjuksköterskor, en psykolog, en beroendeterapeut och nu ska vi också anlita en sjukgymnast och ergonom som har F-skatt. Receptionisten Anna har en nyckelroll.

– Hon är vår allt-i-allo, utan henne fungerar ingen av oss, bedyrar Elisabeth. Både privatpersoner och företag är välkomna. Vanligaste kunderna bland företag är de med 50-100 anställda och de flesta kommer från Linköping men även från Norrköping, Motala, Mjölby och Åtvidaberg.

– De i Linköping kommer till oss medan vi åker till företag längre bort och gör hälsokontrollerna hos dem, omvittnar Elisabeth. Hälsoföretaget har mycket på repertoaren. Som hälsokontroller, sjukvårdsrådgivning, rehabilitering, sjukgymnastik, vaccinering, drogtester, hälsokurva, samtalsterapi, kostråd, utbildningar och mycket annat.

– Vi är annorlunda än många andra när det gäller företagshälsovård. Vi riktar inte bara in oss på arbetsrelaterade besvär utan även på icke arbetsrelaterade. Vi har jourmottagning för det. Om någon exempelvis misstänker lunginflammation så tar vi prover, ger patienten besked på plats och skriver ut recept. Den här tjänsten förhindrar eller förkortar sjukskrivningar och det uppskattas av företag, redogör Elisabeth. De flesta företag är i dag medvetna om vikten av en bra företagshälsovård, friska medarbetare är en stor fördel. Därför väljer många att skicka personalen på regelbundna hälsokontroller. Till Specialisthälsan kommer en del varje år, andra vartannat.

– Vi mejlar när det är dags så det behöver företagen inte hålla reda på. Och vi är flexibla, om de vill skjuta upp besöken så går det bra, klargör Elisabeth Larsson. Hur viktig är då förebyggande hälsovård?

– Otroligt viktig för att upptäcka ohälsa. Ett exempel är högt blodtryck som man kan ha länge utan att direkt märka av symtomen. Ett hälsosamtal inleder patientens första besök hos Elisabeth och hennes kollegor. Tanken är att skapa ett förtroende och få patienten att känna sig trygg.

– Varje gång personen kommer hit så följer vi upp tidigare samtal och frågar hur det har gått med olika saker. Vi är måna om att lyssna på vad patienten egentligen säger och vi förklarar så att patienten verkligen förstår, fastslår ägaren till hälsoföretaget som i dagarna byter namn.