• Therese Åström, optikerassistent på Specsavers i Linköping, och tanzaniern Masha Abdu, 73 år, gör segertecknet för Mashas nya glasögon. Specsavers har nyligen levererat glasögon, som svenskar skänkt, till Tanzania. Foto: Specsavers.
  • Systrarna Wine och Farida i Tanzania har fått glasögon som tidigare tillhört svenskar. Foto: Specsavers.
  • Therese Åström hade med sig en väska packad med glasögon när hon reste till Tanzania. Foto: Leif Larsson

Tanzanier ser med svenska glasögon

Specsavers har varit i Tanzania och försett behövande med glasögon. Optikerassistent Therese Åström från butiken i Tornby i Linköping var en nio som reste dit.

– En väldigt positiv erfarenhet, tycker hon.

Projektet kallas Ge syn i Tanzania och det var perioden 31 januari-8 februari som sällskapet med optiker och assistenter från Sverige var i väg. Resan styrdes till Dar es Salaam, den största staden i Tanzania med cirka fem miljoner invånare. Här var det ett intensivt utprovande i fyra dagar i ett så kallat eye camp (ögonläger). Tanzanierna fick glasögon som så bra som möjligt passade deras synbehov. Omkring 1 000 glasögon av de tusentals som samlats in i Sverige hittade nya ägare i Tanzania.

– Det är mycket färre optiker och butiker i Dar es Saalam än i exempelvis Sverige och det är också dyrt med glasögon i Tanzania och majoriteten av befolkningen har inte råd. Så behovet är stort, påpekar Therese.

Glada mottagare

Hon berättar om reaktionerna hos befolkningen när de fick glasögon.

– Tanzanierna är väldigt tålmodiga, många hade gått långt för att ta sig till synundersökningen och även väntat länge, en del en hel dag. Många var tacksamma och glada när de fick sina glasögon. En del dansade och klappade händerna, det var kul.

För Therese var resan något extra.

– Det var en givande upplevelse. Det var ett tufft jobb och det var varmt men kul att kunna bidra så direkt. Det var glädjande att se hur människor både blev glada och förvånade när de för första gången kunde se tidningen eller sitt barn ordentligt.

Flera goda skäl

För Specsavers som företag betyder projektet en hel del. Det finns flera skäl till att man arrangerar detta, något man även gjorde förra året i ett annat behövande land.

– Glasögon behöver ju bytas och då hamnar många gamla par i byrålådor i svenska hem. Det här projektet är ett sätt att återvinna dem, ett miljötänk hos oss. Dessutom vill svenskar hjälpa och det här är ett enkelt sätt, bara att lämna in glasögonen så hamnar de hos någon som behöver dem, förklarar Claudia Nilsson, projektledare för Ge syn i Tanzania.

Hon fortsätter att utveckla varför glasögonföretaget engagerar sig på det här viset.

– Vi är ett stort företag som omsätter mycket pengar och våra kunder vill att vi gör något för omvärlden. Glasögon är vårt sätt, det är vår verksamhet och något vi är bra på.

Har då Specsavers någon affärsmässig fördel av att göra detta, det kostar ju en del?

– Det kostar knappast något i marknadsföring. Det som kostar är att flyga ner och vara på plats men inte heller de kostnaderna är så stora. Att det är bra för vårt varumärke att vi gör det här är inget att hymla om. Det skänker en ny dimension och ger en annan känsla för Specsavers, avrundar Claudia Nilsson.