• Sofias arbetsplats är i Näringslivets Hus mitt iblan sina medlemsorganisationer. Foto: Tommy Pettersson

Svenskt näringslivs nya regionchef

Hon föddes på Linköpings "lasarett" en gång i tiden. Familjen bodde första året, 1980, i Mantorp men flyttade därefter till Marocko. Men när Sofia skulle börja i förskolan vände flyttlasset tillbaka till Sverige igen.

Hon har jobbat som kolloledare, drivit eget företag; en frisörsalong och säljare. Har gått på folkhögskola hon har läst på universitet, rättsvetenskap. Efter praktik på Svenskt näringsliv fick hon chansen att jobba på Sveriges tvätteri förbund som förbundsdirektör och sedan tog hon ytterligare ett kliv. Via ett projektjobb i Svenskt Näringsliv i Örebro blev det sedan biträdande chef och sedermera chef med placering i Västerås år 2013.

Lagledare för landslaget

Regionens nya chef för Svenskt Näringsliv, Sofia Sjöström gick formellt in som chef i oktober men redan i september i samband med att man publicerade organisationens näringslivsranking kring företagsklimatet var hon runt i länet för att känna in klimatet. Idag har hon sin bas på kontoret i Näringslivets Hus Linköping och har tre medarbetare i Östergötland

– Det var spännande att åka runt och prata med kommunerna i samband med rankingen och jag har även hunnit med att träffa några företag i länet. Men nu handlar det mest om vår tävling Årets mest företagsamma människa men jag kommer också att åka runt och träffa lokala företrädare för kommunerna, berättar Sofia Sjöström vidare.

– Jag tycker att några kommuner ligger för lågt i näringslivsrankingen idag så det känns som väldigt viktigt att försöka hjälpa till med ett omtag där.

 Ansiktet utåt

Sofia chef för arbetar huvudsakligen med att hålla en dialog med medlemsföretag, politiker och press i länen för Svenskt Näringslivs räkning. Men hon har också ett annat och mycket ansvarsfullt uppdrag. Sofia är lagledare för yrkeslandslaget sedan en tid tillbaka.

– I morgon ska jag åka på en lagträff inför ett Europamästerskapen för yrkeslandslag som i år arrangeras i Göteborg i början av december. Faktiskt första gången i Sverige som vi har EM här. Det ska bli jättespännande att vara med om när 500 av de mest yrkesskickliga ungdomarna från hela Europa gör upp om medaljerna i yrkesskicklighet i 35 olika yrken. Efter EM ska jag avluta mitt uppdrag som lagledare och ägna mig helhjärtat åt Svenskt Näringsliv, säger Sofia Sjöström.

Sofia Sjöström

Regionchef

Sambo med Joakim Gustavsson i centrum av Linköping

Hundägare

Utbildad i bland annat arbetsrätt

Fyllt 36 år