• Elias Aguirr åker runt och pratar varmt om Vallastaden. Foto: Tommy Pettersson

Stort intresse för Vallastaden

I september deltog Linköpings kommun i Business Arena i Stockholm. På den stora fastighetsmässan visade Linköping upp exempel på innovativ stadsbyggnad. I fokus står Vallastaden och Ebbepark.

Den 21-22 september arrangerades Business Arena 2016 i Stockholm. Linköpings kommun deltar även i år tillsammans med Norrköpings kommun under det gemensamma varumärket East Sweden. På mässan kommer Linköping visa hur staden ska växa. Visionen är en större innerstad med en helt ny vattennära stadsdel, ny centralstation och nya parker. Nya stråk ska binda ihop olika stadsdelar och innerstaden ska få en livfullare karaktär. Kommunen visar även upp två exempel på innovativ stadsbyggnad i Vallastaden och Ebbepark.

Elias höll presentation

Elias Aguirre socialdemokratisk ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, höll en presentation där han berättade mer om Vallastadsmodellen. Modellen har tagits fram i samband med bygget av den nya stadsdelen Vallastaden. Den visar att kvalitet, snabbhet och volym går att kombinera inom rådande regelverk. Bygget räknas till Sverige mest innovativa samhällsbyggnadsprojekt och kommer att visas upp under bo- och samhällsexpot i Linköping nästa höst.

Förhandsvisning

– Vi hade förhandsvisning redan den 10 september. Det blev en framgång, nästan 2 000 personer kom och fick en visning av det pågående arbetet. Förutom guidade visningar fanns också ett 15-tal utställare, framförallt byggherrar som bygger bostäder i Vallastaden. Det märks att det finns ett stort intresse redan nu, kommenterar Elias Aguirre det hela lite kort. Och lägger till att syftet med att medverka i Business Arena är att visa upp och locka företag och byggherrar att överväga regionen för framtida etableringar av verksamhet och affärs- och fastighetsutveckling.

Knyta kontakter

Mässan samlar varje år ett stort antal ledande aktörer i fastighets- och samhällsbyggnadssektorn och är därför en möjlighet att knyta nya kontakter. Linköpings kommun representeras även av bland andra kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Kristina Edlund samt Joakim Kärnborg och Hans Lander från Stadshus AB.