• Pierre Johansson och Ken Johansson driver Hannäs Smide & Montage. Landsbygdsfirman är framgångsrik på flera vis. Här är de framför den främsta produkten, kärlskåp, små hus till sopkärl. Foto: Leif Larsson
  • Åke Halldén arbetar med stålbalkar till husbyggen. Hannäs Smide & Montage är certifierat enligt ett lagstadgat kvalitetssystem för bärande stålprodukter. Foto: Leif Larsson
  • Roland Strand bygger en hundbur. Hannäsfirman bygger hundburar efter kundernas önskemål om utseende och storlek. Foto: Leif Larsson
  • Här jobbar Christoffer Bergström och Tomas Malmqvist med ett kärlskåp. Företagets ägare, Pierre och Ken Johansson, är också plats. Foto: Leif Larsson

Stigande kurvor för Hannäsföretag

Att som företag befinna sig på landsbygden är inget hinder för framgång. Hannäs Smide & Montage AB är ett bra exempel. Företaget har genom åren skaffat fler anställda, ökat sin omsättning, byggt ut lokalerna och stadigt breddat produktutbudet.

– I princip har det gått bättre hela tiden men vi tar små steg och är nöjda med den position vi är nu, klargör Pierre Johansson, ägare tillsammans med brodern Ken Johansson och pappan Steve Johansson. Hannäs Smide & Montage grundades 1974 av då 19-årige Steve Johansson, som enligt sönerna är en riktig entreprenör och oppfinnarjocke.

Ägs av bröder

Egenskaper som gav idéer till produkter och ett bra fundament för företaget. Bröderna har nu haft huvudansvar i företaget i fem år. Smidesfirman har alltid haft sin bas i lilla Hannäs i Åtvidabergs kommun och har huserat i nuvarande lokaler på 1 500 kvadratmeter sedan 1988.

All produktion sker i Hannäs och sortimentet är brett. Störst är kärlskåpen, små hus till sopkärl. Hannäsbolaget tillverkar många modeller och de säljs via San Sac i Linköping till villaägare, bostadsrättsföreningar, fastighetsägare, kommuner. Kunderna finns i hela Sverige och även i Norge och Danmark.

En annan produkt är hundburar som placeras i bilar. Yrkesjägare, brukshundsägare, de som kör draghundar och vaktbolag tillhör kunderna.

– Burarna byggs efter kundens önskemål och ibland är det millimeterpassning för att det ska stämma, berättar Ken.

– Vi är måna om hög kvalitet i alla våra produkter och att hålla de leveranstider vi lovat, inflikar Pierre. I utbudet ingår också stålbalkar till husbyggen. Åtvidshus är en ganska ny, stor kund.

– Vi är certifierade enligt ett kvalitetssystem för bärande stålprodukter. Certifieringen är ganska ny och ett lagkrav, upplyser Pierre. En annan uppgift är montage för sopsugsrör.

Projekt i länet

Två projekt pågår, i Linköping och Norrköping. Ytterligare en produkt är grundtuben som Steve uppfann. Numera är det företaget Grundtuben i Linköping som säljer denna produkt.

– Vi är underentreprenör och tillverkare åt Grundtuben, säger Pierre. De många benen har skapat ett framgångsrikt företag. Lokalerna har nyligen byggts ut och i dag uppgår arbetsstyrkan till 18 personer, en siffra som genom åren stadigt ökat. Omsättningen går sakta men säkert uppåt och ligger just nu på 24-26 miljoner kronor om året. Den lantliga placeringen har sina plus.

– Lokaler är billigare på landet och vi har bra med utrymme att växa på. På en industritomt i en större stad skulle vi säkert inte ha samma möjlighet att expandera, påpekar Ken. Men visst finns det vissa problem för ett landsbygdsföretag. Vägkvaliteten är inte den bästa.

– Underhållet är dåligt på vägarna till både Åtvidaberg och Valdemarsvik, påpekar Ken och Pierre fyller i:

– Det finns flera farliga partier där lastbilar inte kan mötas. Det borde inte vara så svårt att fixa. Vågskålen med fördelar väger dock klart tyngst för familjen Johansson. – Vi växte upp i Hannäs och har aldrig funderat på att flytta företaget härifrån, bedyrar Pierre och Ken Johansson.