• Abborreberg i östra delarna av Norrköping, vid Bråviken, erbjuder konferens, festvåning, servering och vandrarhem. Anläggningen är öppen april-november och på sommaren är det extra fint. Foto: Abborrebergs Veranda.
  • Abborreberg har 70 vandrarhemsbäddar och kan ta emot 120 konfererande gäster. Foto: Abborrebergs Veranda.

Stället där lusten lever vidare

Platsen har anrik historia. Utsikten är fin ut över Bråviken.

– Området har kallats luststället, vi jobbar vidare i den andan, påpekar Peter Skullman, som tillsammans med hustrun Rose-Marie driver Abborrebergs Veranda AB i den allra östligaste delen av Norrköping.

Verksamheten har tre ben: servering, festvåning/konferens och vandrarhem. Allt integreras i varandra. Peter och Rose-Marie tog över som arrendatorer 2003.

– Vi har ansträngt oss för att behålla den gamla stilen och lustställets anda och samtidigt tillfört lite modern prägel, förklarar Peter.

Här andas nämligen historia. Den första byggnaden uppfördes 1820 av den kända Norrköpings-profilen Christian Lenning som bland annat drev Drags textilfabrik. Han hade Abborreberg som sitt sommarresidens. Genom åren har privata ägare avlöst varandra innan Norrköpings kommun tog över 1950. Platsen var vilande i tio år men sedan rustades det upp, fick kafé och allmänheten bereddes tillträde. Benämningen luststället fick fotfäste.

– Alla byggnader från 1800-talet finns fortfarande kvar här. Festvåningen är från 1895, berättar Peter.

Bröllop går bra

Han och hustrun hade jobbat mycket och ville ha en förändring. Så när erbjudandet om att arrendera Abborreberg dök upp 2003 så slog de till.

– Min dröm har alltid varit att driva ett litet hotell, bedyrar Peter Skullman.

Numera verklighet sedan drygt tio år tillbaka. Skullmans har öppet april till november och de inriktar sig på tre delar. Vandrarhemmet består av ett antal stugor och 70 bäddar. En del av stugorna har en speciell bakgrund.

– När Lindökanalen byggdes 1964 flyttades sommarstugor hit till Abborreberg. Det är bland annat de stugorna som i dag är vandrarhemmet, upplyser Peter.

Att arrangera bröllop är en gren i rörelsen som går extra bra. Kommande sommar är fullbokad, i alla fall på helgerna.

– Sällskapen har fest här, bor i stugorna och cirka 30 procent har sin vigselceremoni här nere vid vattnet. Det är kul, tycker Peter.

En motpol

Precis som bröllopsföljena så nyttjar konferensdeltagarna både festvåning, boende och möjligheten att njuta av omgivningarna. Här är naturen in på knuten, liksom havet.

– Konferensbiten är på vardagar och den har vuxit hela tiden. Men fortfarande kan den bli större. Det är alla möjliga som kommer hit; banker, skolor, företag. De som konfererar här söker något annat än teknik och centrala delar av en stad. Det är vi en motpol till, förklarar anläggningens arrendator.

Just nu är det lite lugnare för Skullmans men under vintern har golv slipats, nya vitvaror installerats. Alltid är det något som fräschas upp.

– Så här års är det också visningar för bröllopspar. De flesta är ute minst ett år i förväg, påpekar Peter.

Stark upplevelse

Abborreberg lockar inte bara bröllop, konferenser och kaffesugna. Även tv-folk har upptäckt ställets fägring.

– Tv-programmet Toppform med Blossom Tainton spelade in sin final här och Hjärnkontoret med Henrik Fexéus har också spelat in tv-program här.

Genom åren har massor av människor besökt Abborreberg. Peter har många fina minnen. Som när en förening vars medlemmar har svår och allvarlig sjukdom gästade.

– Det var fantastiska personliga möten som gav mig mycket som människa. Jag fick se både glädje och styrka. Man fick distans till saker och ting och insåg att man inte ska gnälla över lite ont i ryggen, konstaterar Peter Skullman.