•  Kerstin Gustafsson utsågs i år till Årets Företagare i Finspång. Hon blev överraskad och glad och tycker det är bra att städbranschen uppmärksammas. Här är hon mitt i företagets maskinpark. Foto: Leif Larsson
  •  Det här priset fick Kerstin Gustafsson när hon korades till årets Företagare i Finspång. Foto: Leif Larsson

Städföretag med växande status

Kerstin Gustafsson driver Städföretaget i Finspång. Hon tycker att städbranschen blivit mer respekterad på senare år. Ett talande bevis är att hon utsågs till Årets Företagare i Finspång 2017.

– Utmärkelsen ges till en person men jag hade aldrig fått den utan min härliga personal, bedyrar Kerstin. Det var den 2 juni som den hemliga juryn avslöjade vem som skulle vinna. – Jag blev överraskad och jätteglad. Det är bara tredje kvinnan som får utmärkelsen och det är bra att ett företag i en bransch som ibland inte anses som sund fick priset, redogör Kerstin.

RUT

Hon har märkt att priset även ger affärsmässig nytta.

– Visst har vi fått fler förfrågningar, säger Kerstin och påpekar att städbranschen har fått ökad status sedan RUT kom för tio år sedan. – Vi är mer accepterade som företag, det märks en skillnad, klargör hon. Kerstin har lång erfarenhet från städbranschen. Hon började på Städföretaget 1988, var anställd i tolv år innan hon erbjöds att köpa rörelsen 2000.

– Jag såg det som en rolig utmaning. Det är kul att kunna bestämma själv hur man vill utveckla verksamheten. Vi är dubbelt så stora som när jag tog över och vi växer lite fortfarande. I dag är vi tolv personer inklusive mig och i höst provanställer vi en till, upplyser hon.

I hemkommunen

Finspångsfirman städar hos företag och privatpersoner och sysslar också med trappstädning, flyttstädning och fönsterputsning. Kunderna finns till stor del runt om i hemkommunen men även i exempelvis Norrköping och Linköping. I personalen är det bara kvinnor - i åldersspannet 22 år till 62.

– Det är nog ovanligt med bara kvinnor i ett företag och det fungera bra. Det är ett glatt gäng och jag tror det är bra att vi är i så många åldrar, alla lär av varandra. Vad är då det bästa med att driva ett städföretag?

– Jag har ingen erfarenhet av något annat än städföretag men det är roligare än många tror. Ingen dag är den andra lik. På en dag kan man vara på fyra till sex ställen och kunderna blir glada och tacksamma när vi kommer. Flera kunder har vi haft i många år och då får man en nära relation, blir som kompisar. Dessutom lär man sig mycket när man är på så många olika ställen, man blir allmänbildad, redogör företagaren. Möjligen kan de som har städyrket vara underskattade men Kerstin berättar om en händelse när den eventuella fördomen sköts i sank.

– Det var på den tiden det kom fax och ett företag fick ett fax på franska. Ingen kunde språket utom tjejen som städade, så hon kunde hjälpa dem med ärendet. Kerstin sköter som chef och ägare det administrativa men rycker in och städar när behov uppstår. Hon tycker om även den delen.

– Jag gillar att putsa fönster och det är roligt med storstädningar, både hos företag och privatpersoner. Kul att röja rejält, säger hon med ett litet skratt. Något speciellt du önskar inför framtiden?

– Jag hoppas att det rullar på bra och att jag kanske kan anställa fler framöver. Men i så fall måste vi skaffa fler bilar och det ger ökade kostnader. Att växa är alltid en ekonomisk balansgång, avrundar Kerstin Gustafsson, som med sina kollegor håller rent i Finspång.