• Före detta golf- och innebandystjärnorna Linus Hjertstedt och Duong Ha har drivit Intersport i Mjölby i 1,5 år. De unga företagarna har hittat på en hel del redan, bland annat lagt till cyklar i utbudet, även elvarianten, vilket inte fanns förr. Foto: Leif Larsson

Sportstjärnor lyfter sportbutik

Den ene har spelat innebandy på högsta nivå, den andre har varit proffs i golf. Nu driver de båda infödda Mjölbykillarna Duong Ha och Linus Hjertstedt sportbutiken Intersport i Mjölby.

– Vi har olika styrkor och kompletterar varandra på ett bra sätt, klargör Linus.

– Vi fungerar ihop och har olika arbetsuppgifter. Det är svårt att hitta en bättre konstellation, bedyrar Duong. Duon jobbade i butiken i åtta-nio år och lärde känna varandra. I oktober 2014 bytte de från anställning till ägarskap.

– Förra ägaren frågade om vi ville ta över, och det ville vi. Vi hade redan innan pratat om att äga ihop. Så det var inte mycket att fundera över. Vi gick till banken direkt och efter tre veckor var allt klart, förtäljer Linus.

De äger butiken i en franchise-modell och är enda butik i Östergötland som inte köpts upp av Intersport. Efter 1,5 år kan de visa upp kurvor som pekar åt rätt håll.

– Vi har vänt trenden, butiken gick lite halvknackigt innan men nu är det ett positivt resultat, berättar Linus.

– Det är något vi är stolta över, inflikar Duong. Nytt med cyklar Linus är 31 år och Duong 38.

Tuff konkurrens

Alltså ganska unga företagare i en bransch med tuff konkurrens. Men de tänker inte så mycket på åldern. I stället tycker de att det är kul att ha något eget och ser fördelen med att vara från orten och kända av många kunder sedan tidigare. De har inte vilat på lagrarna sedan övertagandet utan ansträngt för att få butiken att se fräsch och fin ut och samtidigt har de utvecklat sortimentet.

– Vi har tagit in en del i utbudet som inte fanns förr, bland annat cyklar, vanliga och elcyklar, upplyser Duong.

– Jag tror stenhårt på cyklarna. Det är en cykeltrend och elcykel är bra exempelvis när man åker till jobbet och då slipper bli svettig, påpekar Linus. De pekar på fler saker som gör att butiken sticker ut. Bland annat löpanalyser, vilket inte alla konkurrenter har. Man formgjuter även sulor. Bra sportskor är viktigt i alla idrotter.

– Vi märker mer och mer att kunderna verkligen vill ha rätt skor. Skor som passar deras fötter och kropp, fastslår Duong. Kunskap från karriär Duong har spelat innebandy i högsta svenska serien i Linköping och Linus var proffs på den svenska golftouren. Bägge är allmänt idrottsintresserade och har testat många sporter. Vilket är ett plus i deras yrkesutövande.

– Vi har med oss mycket kunskap från våra idrottskarriärer och vet vad som krävs och vad folk vill ha, säger Duong.

– Jag tror det är en förutsättning att ha varit aktiv inom sport för att driva en sportaffär på ett bra sätt. Vi går också många interna utbildningar, tillägger Linus. Hur är det då att ha en butik i en relativt liten stad som Mjölby?

– Vi vinner på att folk känner igen oss. Jag jobbar hellre i en mindre stad, det är mer intimt och kundkontakten mer personlig, anser Duong Ha som tillsammans med Linus Hjertstedt och sex-sju medarbetare driver en välfylld och modern sportbutik.