• Joakim Schelin trivs som fisken i vattnet i cykelstaden Motala.
  • Bordshockeyspelet är populärt hos både besökare och fotografer.
  • Joakim framför Impleos statistik hos Svenska ishockeyförbundet.

Sport och teknik driver Impleo framåt

Under huven på stora system som Vätternrundan och matchstatistik inom svensk ishockey återfinns lösningar från Impleo IT Solutions AB i Motala, som genom åren har byggt upp en kompetens kring att hantera stora mängder data om individer. Med det som bas är nu flera nya produkter på väg att utvecklas, framtiden bjuder bland annat på relaterade funktioner som både deltagaradministration för utbildningsföretag och medlemshantering för föreningar.

Bakgrunden hos Impleo finns inom sport och statistik, där grundarna Joakim Schelin och Peter Oscarsson började en gång i tiden. Företaget har långa samarbeten med Vätternrundan och Svenska ishockeyförbundet, som i dag är stora aktörer inom området.

Impleo som företag startades 2010 och omsätter i dag unge-

fär fem miljoner, har sex-sju anställda och avknoppningsbolag kring nya, relaterade verksamheter. Utöver dessa system är även nya satsningar på gång.

– Vi arbetar med ett system för deltagar- och elevadministration, inriktat på privata utbildningsföretag som hanterar vuxenutbildningar. Närvarorapportering och korrekta underlag på olika sätt är ett par ingredienser, det är mycket pill med regelverk, berättar Joakim Schelin som också berättar om ett nytt system för digitala medlemskort och hantering av förmåner, med mobila applikationer.

Jämfört med statistik inom sportens värld kan det tyckas att de nya delarna spretar, men så är inte fallet.

– Det finns en bas i att vi är vana att hantera stora mängder data. Det är en liknande teknisk plattform som vi jobbar med gällande applikationerna, sedan är hanteringen av databaser med information om individer gemensamt, förklarar Joakim.

– Vi rör oss i idrottens korridorer och ibland hittar vi helt enkelt behov som vi kan hjälpa till med att lösa.

Ett helt annat driv i Motala

Joakim upplever att det finns ett helt annat driv nu än det har gjort tidigare, bland annat tack vare Tillväxt Motala. Att pendeln har kommit till staden har också betytt mycket, alla måste inte ta sig in till de stora städerna utan kan även åka åt andra hållet.

– Dessutom trivs jag med vattnet och omgivningarna. Det känns som att enskilda företagare vill vara med och bidra. Det är ingen annan som kommer att göra saker åt oss, vi får ta tag i det tillsammans.

Det som driver just Joakim i hans arbete är i första hand att ha roligt.

– Det är klart att grunden är att jag får arbeta med hockeyn och statistik, som jag brinner för. Samtidigt utvecklas motiven under tiden och just nu är det inspirerande att försöka utveckla företaget och de funktioner som vi har. Att leverera bättre produkter hela tiden, att se vad vi kan förbättra i varje del.

De tuffaste utmaningarna har handlat om att hantera växtvärk på olika sätt.

– Vi letar just nu efter nya lokaler och vill hitta något som ligger tillräckligt centralt för att vi ska kunna göra saker som att gå ut och äta lunch tillsammans, berättar Joakim.

– Det svåraste är annars att ställas inför frågan om vilken fart man kan hålla i tillväxten och att rekrytera rätt personer. Vi har inte gått på någon nit hittills och är ett skönt gäng som fungerar bra tillsammans.