• Gunnar Paakkari och Owe Köhler är vd respektive styrelseordförande i Specab, företaget i Tornby i Linköping som konstruerar och tillverkar specialmaskiner i många olika varianter. Foto: Leif Larsson
  • Konstruktören Mikael Martinsson i färd med att bygga ännu en specialmaskin. Foto: Leif Larsson

Specialmaskiner av alla de slag

Utveckla och tillverka specialmaskiner för olika produktionsprocesser. Så kan man i korthet beskriva vad Specab Specialtillverkning AB i Linköping gör.

– Vi har funnits sedan 1986 och har 30-årsjubileum nästa år. Vi är inte så kända men har haft fullt upp med jobb hela tiden, berättar Owe Köhler, styrelseordförande i bolaget.

Tidningen har träffat Owe Köhler och ägaren och vd:n Gunnar Paakkari för att få reda på mer om företaget som har sina lokaler i stadsdelen Tornby. Här har man kontor och en mekanisk verkstad med all tänkbar utrustning och alla nödvändiga maskiner.

– Vi löser problem som kunder har i sin produktion. Det kan exempelvis vara en kund som vill ha en maskin som gör en tablettask, maskinen ska vika ihop papperet, limma ihop det och fylla asken med tabletter. Vi löser det problemet. Vi funderar ut konstruktionen och bygger maskinen, redogör Owe Köhler.

Många olika maskiner

Mycket av arbetet är att komma med idén och lösningen till hur en kund kan ordna sin produktion och även konstruera maskinen som gör det. Specab har bland annat konstruerat ett system för ett sågverk för optimalt uttag av virke. Man hjälpte Cloetta med en maskin som paketerade Mums-Mums så att de inte skulle klämmas sönder. En verkstad i Ödeshög borrar i truckgafflar och ville ha en specialmaskin till det. Specab tog fram en. En annan konstruktion var en maskin som mäter ytjämnhet i ett valsverk. Till ett bageri tillverkade man en maskin som läser av så att kanelbullar som rullar fram på produktionsbandet har rätt färg, rätt form, ligger rätt i sin form och har socker på sig.

– Om det är något fel så blåser maskinen bort den bullen. Maskinen klarar 25 000 bullar i timmen, det är sju i sekunden, berättar Gunnar Paakkari.

Snabbare väg

De åtta anställda har som synes synnerligen varierande arbetsuppgifter. Ofta har kunderna önskemål som företaget tar hand om från början till slut. Det händer också att en kund en idé eller bara en halv idé och har utvecklat på egen hand men inte lyckats. Då hjälper Specab till.

– Vi konstruerar och vidareutvecklar även prototyper som senare kanske blir till serietillverkning. Om det är inte för stora serier så kan vi också sköta tillverkningen, klargör Owe Köhler.

Företaget har ett annorlunda arbetssätt. Konstruktören tar fram en idé i ett datorprogram och går sedan själv ut i verkstaden och testar om idén fungerar i den fysiska verkligheten.

– Det ger en kortare utvecklingstid än om man ska lämna över sitt arbete till någon annan. Dessutom upptäcks misstag mycket snabbare och det är en fördel, inte minst när man utvecklar prototyper, förklarar Owe Köhler.

Att fixa produktionstekniska klurigheter är således Specabs specialitet.

– Det händer att kunder kommer hit efter ha varit hos andra men inte fått sitt problem löst och så har vi klarat det i stället. Det är en fjäder i hatten för oss, tycker Gunnar Paakkari.

Företaget lever för övrigt efter den kända devisen Där idéer blir verklighet.

– Ska man vara lite elak så kan man säga att Linköpings kommun har tagit den av oss, säger Owe Köhler med ett leende.