• Nöjda kunder visar upp sin solenergianläggning. Foto: Ozren Misija

Solkraften i Ljungsbro

PPAM Solkraft, med säte i Ljungsbro och huvudsaklig verksamhet i Östergötland tar nya kliv i sitt företags utveckling.

Ljungsbroföretaget inleder nu ett samarbete med Kalifornienbaserade Sunpreme kring deras dubbelsidiga och halvtransparenta solcellsmoduler.

– I och med detta får vi in ännu en högeffektiv och estetisk tilltalande produkt i vårt sortiment, kommenterar Solkrafts tekniska chef och grundare, Andreas Molin.

Silicon Valley

 Solkraft kom i kontakt med Sunpreme vid en affärsresa till Silicon Valley tidigare i år, och fattade intresse för deras tvåsidiga solcellsmodul. Modulen kan ta tillvara solljuset och producera el på bägge sidor om panelen vilket gör den till den av de mest kraftfulla solcellspanelerna på marknaden idag. Solcellsmodulen är halvtransparent, det vill säga den släpper igenom en del av solljuset genom panelen, och får i Skandianavien namnet ”Transparium”.

– Vi tror att det finns en stor marknad för den här typen av solcellsmoduler i Sverige, men även i andra delar av Skandinavien och runt om i världen. Vårt företag är i stark tillväxt och vi hoppas och tror att Transparium och samarbetet med Sunpreme blir en viktig resurs i våra fortsatta satsningar både i Sverige och på exportmarknaden, , säger Andreas Molin.

Dubbelsidigheten

Att Transparium är tvåsidig innebär att verkningsgraden kan bli upp till 20procent högre än en vanlig monokristallin solcellsmodul. För att på bästa sätt ta tillvara på ljus från två håll bör modulen monteras fristående. Den kan till exempel ersätta annat material som solavskärmning över fönster och dörrar eller horisontellt som glasade räcken tex på balkonger. Det vanligaste användningsområdet blir dock troligen fristående installationer på tak eller i större solkraftsparker. Tekniken bygger på att det även är möjligt att utvinna el ur reflekterat ljus.

– Vi är glada över att inleda samarbetet med Solkraft för att erbjuda den unika tvåsidiga solcellsmodulen till den skandinaviska premiummarknaden.Solkrafts tidigare framgångar med att designa och installera högeffektiva solcellssystem gör att vi är mycket nöjda med att få dem som strategisk partner i vår fortsatta internationella tillväxt, säger Dr Ashok Sinha, Sunpreme’s ordförande, VD och grundare.