• Börje Nilsson och Mats Askänge startade firman Solklart i maj i år och de säljer både solfångare och solceller som de här står bredvid. De tittar glatt bort mot solen som lyser välvilligt på dem och deras produkt. Foto: Leif Larsson
  • Börje Nilsson har sju kvadratmeter solfångare på sitt villatak. Tack vare ny teknik så tar solfångarna upp solens strålar från vilket håll de än kommer. Foto: Leif Larsson

Solen hjälper deras nya företag

I ett nytt företag i Ydre har Börje Nilsson och Mats Askänge börjat sälja solceller och solfångare. – Intresset för solenergi är definitivt på väg upp, säger båda.

I maj i år startade de Solklart i Ydre som saluför solceller, solfångare och kringutrustning till det. De köper solfångare i Schweiz och övrigt i Sverige. Börje och Mats monterar och har hjälp av elektriker och rörmokare.

– Vi har sålt en del solfångare men inga solceller än. Fast vi har en del intressenter, säger Börje.

Solen lyser, såklart, när tidningen besöker duon i Ydre. De påpekar direkt att solfångare är till värme och solceller till el.

Ny teknik

På sitt villatak har Börje sju kvadratmeter solfångare som med sin nya teknik är effektivare än den gamla platta varianten. Det är vakuumrör som är som en termos. Det finns reflektorer i dem och från vilket håll solen än skiner så värms kopparröret inne i solfångaren. Vätskan i röret, en slags glykol, värms och går ner i en tank i huset och ser till att varmvattnet värms.

– Jag garanteras varmvatten mellan mitten av april och mitten av september. Systemet stöttar även värmen i huset och även uppvärmningen av vatten resten av året. Men det behövs något mer och systemet kan enkelt kombineras med exempelvis en värmepump eller en vattenburen kamin som jag har, redogör Börje.

Får pengar snabbt

Solfångarna är en mer attraktiv produkt så här långt. Det finns ett par skäl till det. Solfångare betalar sig tillbaka på sex-sju år medan det för solceller tar elva-tolv år. En annan orsak handlar om avdrag och bidrag.

– När solfångare monteras så kan man få ROT-avdrag och det syns direkt på fakturan. Om det kostar exempelvis 100 000 kronor så blir det ett avdrag på 15 000. För solceller kan man få ett bidrag på 35 procent för hela kostnaden men de pengarna måste man söka och de räcker inte till alla. Dessutom tar det minst ett år innan man får pengarna, berättar Börje.

Ett system där man kan kvitta använd och producerad el skulle kunna göra det attraktivare att installera solceller. Men just nu sätter skatteregler stopp för den möjligheten. Mats och Börje är dock övertygade om att solceller blir mer eftersökta framöver om kvittningsregler införs och om elpriset stiger.

Skräddarsyr

Börje och Mats träffades när de sjöng i kör. De började prata och kom snart in på solenergi. I dag har de ett företag ihop.

– Intresset för solenergi växer. Förr sa folk att det inte var någon mening att ha det, nu säger nästan alla vi pratar med att man funderat på att skaffa, påpekar Mats.

Kunderna söker solproduktsföretaget i en tiomilaomkrets och de flesta i Ydre, Tranås och Kinda. Hittills är det privatpersoner som köpt men man riktar också in sig på företag.

– Kunderna har olika utrustning från start och olika behov så varje gång blir det en skräddarsydd lösning, förklarar Börje.

Både Börje och Mats har andra inkomster och ser solnergisatsningen som ett extra tillskott. Att träffa trevliga människor och göra en miljöinsats är också en del.

– Det sociala är viktigt och även om jag inte direkt är en miljökämpe så finns miljön med i funderingarna. Vi kan inte rädda världen men åtminstone se till att den inte blir sämre, konstaterar Börje Nilsson.

– Inte minst i Kinda och Ydre. I den här jordbruksbygden finns många tak som lämpar sig för solenergi, inflikar Mats Askänge.