• Christoffer Gustafsson och hans pappa Jan Gustafsson står mitt i snickeriet som de driver tillsammans. CNC Träproduktion i Boxholm har på senare tid nyanställt, ökat omsättningen och korats till Årets företag i Boxholm. Foto: Leif Larsson
  • Christoffer Gustafsson berättar att de kök, med varumärket Lindö Kök, som företaget tillverkar ofta är specifikt måttanpassade och inte av standardmodell. Man har ett rum där kunderna kan studera alternativ. Foto: Leif Larsson
  • Jan Gustafsson arbetar vid formatsågen, företagets senaste maskinköp som man fick punga ut en miljon kronor för 2015. Foto: Leif Larsson
  • Här visar Jan och Christoffer köksluckor i ask som ofta hamnar i lantkök. Foto: Leif Larsson

Snickeri med känsla för kök

Företaget har nyanställt i år, ökat omsättningen rejält och blev förra året utsett till Årets företag i Boxholms kommun.

– Det verkar som 2017 blir vårt bästa år. Förra årets omsättning nådde vi redan vid semestern år, förtäljer Christoffer Gustafsson som äger CNC Träproduktion tillsammans med pappa Jan Gustafsson. Gunnar Gustafsson startade verksamheten och sysslade med träbåtar, sonen Jan kom in i rörelsen 1974 och tog över 1984. Han byggde fåtöljstommar och sedan 2006 är Jans son Christoffer med i företaget som sedan dess har satsat mest på kök.

Lådinsatser

Företaget tillverkar stommar, luckor och lådinsatser.

– Vi tar hand om hela processen. Jag besöker kunden och vi diskuterar hur de vill ha sitt nya kök och sedan ritar jag ett förslag som vi jobbar vidare med. När kunden bestämt sig tillverkar vi och om kunden vill så monterar vi på plats, berättar Christoffer.

De flesta av köken är inte av standardmodell. Det är i stället specifikt måttanpassat för varje kund. Man har tio egna luckmodeller men är inte låsta vid det, kunden kan själv välja modeller, material och kulörer.

Snickeriet anlitas att göra om både i lägenheter, villor och på lantgårdar.

– Lantkök är nog det som sticker ut. Det är ofta mer att göra där, lite mer utsmyckningar, lite mer robust, påpekar Christoffer. Det är för övrigt en förändring på gång i hur kunderna vill ha sina kök. För tio år sedan var det bara vitt och slätt.

– Nu väljer allt fler andra kulörer och naturmaterial. Man är beredd att lägga en extra peng för att få en kvalitetskänsla i köket, omvittnar snickeriägaren. För två år sedan var det mycket att göra för CNC Träproduktion. Därför höll man igen på marknadsföringen och under 2016 gick det ner en aning.

– På hösten 2016 satsade vi på marknadsföring igen och massor av jobb kom in. Det fungerade inte med vår personalstyrka så vi anställde i februari och augusti i år. Efterfrågan ökar hela tiden och vi kanske anställer fler nästa år. Våra lokaler räcker för ett par personer till, redogör Christoffer.

Lyftet

En del siffror för 2016 och 2017 visar på lyftet i Boxholmsföretaget. Under 2016 tillverkade man 14 kök, under 2017 pekar det mot 40 stycken.

– En stor ökning och mycket att hantera, mycket logistik. Det är viktigt att blir bra och fungerar så att vi behåller vårt goda rykte, understryker Christoffer. CNC Träproduktion blev således korat till Årets företag i Boxholm 2016. Har ni haft nytta av utmärkelsen?

– Svårt att säga men allt som gör att man syns ger såklart viss nytta. Sedan är det svårt att sätta fingret på exakt vad. Det hjälper i alla fall till att bygga vårt varumärke och ger kunden en trygghet när de anlitar oss, konstaterar träföretagaren. På tal om varumärke så kanske namnet på de kök som man producerar, Lindö Kök, även blir företagsnamnet framöver.

– Inte omöjligt att vi vi byter till det, vi har en bifirma registrerad i det namnet. Namnet kommer från Lindön, en ö i sjön Sommen. En kompis till mig kom på namnet och vi gillade det och det passade också bra eftersom både pappa och jag bor på orten Sommen, avrundar Christoffer Gustafsson, före detta elektriker som för familjens snickeritradition vidare.