SMF står för skylten

Ett av Linköpings äldsta företag ligger i Torvinge sedan 1982 men startades redan för 100 år sedan på en mer central plats i Linköping. Svenska Maskinskyltsfabriken gör vad den heter och kan nu blicka tillbaka på en lång och framgångsrik historia.

Vi träffar vd Lars Runholm och marknadschefen Helen Kristoffersson på det hundraårsfirande företaget när det är en av de första riktigt varma försommardagarna. Den 22 maj är det öppet hus och senare samma kväll firas 100-årigen med en fest för de anställda. Lars Runholm menar att det de anställda som ska firas, det är ju de som gör jobbet.

31 maj 1916

Företaget startades den 31 maj 1916 av Axel Karlsson och då jobbade man även med tidningsproduktion bland mycket annat men senare gjorde man skyltar och det har man fortsatt med.

– En skylt ska ha hålla väldigt länge. Kanske ända upp till 50 år och då gäller det att den inte bara är snyggt gjord utan även att den är hållbar. Man har även helt andra krav inom industrin mot vad en privatperson skulle tänkas ha, menar Lars Runborg som varit vd för SMF sedan 2006 men funnits i företaget sedan 1996. Hur många skyltar man producerar per år är lite svårt att få besked om men att det rör sig om 100 000-tals är inte att tveka om.

40 procent kvinnor

– Våra serier kan vara väldigt långa, det beror självklart vem kunden är vad den vill ha gjort. Vi kan göra allt från en enskild skylt till tusentals. Men vanligast är att skylten kommer i serier från 100 stycken och upp till kanske 1 000, berättar Lars Runborg vidare. SMF omsatte under 2015 över 27 miljoner. Man har 28 anställda och av dessa är 40 procent kvinnor. Vilket Helen Kristoffersson är nöjd med.

Svunna tider

På väggarna sitter bilder som minner om svunna tider. Arbetsmiljön ser inte ut att vara den bästa om man jämför med dagens både tysta och rena lokaliteter. Från första början var man 12 anställda sedan har antalet anställda gått upp och ner. Så är det även i skyltbranschen och visst skulle man kunna flytta utomlands för att få en billigare slutprodukt. Något sådant är dock inte aktuellt.

Ett svenskt företag

– Vi är ett svenskt företag som levererar till svensk industri i första hand. Vår export är ytterst marginell och rör sig om några ynka procent. Vi säljer dock till udda länder som Kina, Malaysia och Iran. Våra produkter kommer också utomlands via våra kunder. Man ska ju tänka på att vi är underleverantör till flera stora företag som ABB och Atlas Copco, fortsätter Lars Runbom som även menar att det är viktigt att bevara svensk industri i Sverige. Eller som han säger, "Vad kommer annars att finnas kvar"?