• Tommy Johansson bekräftar att det startas ett golfgymnasium i Linköping nästa år. Foto: Tommy Pettersson
  • Skolprofilen placeras på Birgittaskolan i Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Skolan och idrotten i förening

Golfsporten i Sverige har under några år dragits med tapp i tillströmningen av nya medlemmar. Men under de absolut senaste åren har man börjat hämta tillbaka medlemmar och ekonomi genom en målmedveten satsning på att popularisera golfen igen.

Golfklubbar, golfförbund och distriktsavdelningar gör vad de kan för att locka tillbaka de stora massorna igen till sporten. Tävlingar, elitsatsningar varvas med olika former av ”folkliga upplägg”.

Skolan är viktig

Den mest strategiska satsningen som idrotten har gjort de senaste decennierna är samarbetet med skolans värld. Idrottsprofileringar på högstadium och specialinriktningar på gymnasieskolor har lett till att både elitidrotten och hälsan har premierats. Även golfsporten har hakat på den framgångsrika inriktningen.

Östergötlands Golfförbund har 20 golfklubbar med över 40.000 golfare och man har i Åtvidabergs Golfgymnasium. Skolan är idag förlagd till Bildningscentrum Facetten och man samarbetar via avtal med Åtvidabergs GK. Här har Östgötadistriktet insett att skolan är en drivbänk för unga talanger och samtidigt utgör en stabil grund för rekrytering.

Målet med golfgymnasierna är att talangerna ska få möjlighet till att förena skola och elitidrott och vara förberedda inför en framtida elitkarriär.

Golf och studier

Nu ska golfgymnasiet starta i Linköping under 2016 på Birgittaskolan. Östergötlands Golfförbund har haft interna diskussioner om placering och förutsättningar och nu kommit fram till konsensus.

– Landeryds golfklubb har ansökt och fått en så kallad nationell elitidrottsutbildning, NIU, beviljad av Skolverket med start tidigast hösten 2016. Vi vet att det kommer att finnas ett rejält söktryck för den här utbildningen, säger Tommy Johansson bildningschef i Linköpings kommun.

– Vi har ju redan hockeygymnasium i kommunen. Vi vill ha så breda ingångar som möjligt i Linköping för att man ska ha möjlighet att gå vilket program som helst och det är inte alltid man erbjuda det i en liten kommun.

”Vi vill ha breda ingångar till våra program”