Skänk dina brillor till Tanzania

Nio av tio svenskar har skänkt gamla kläder och andra föremål som de inte har behov av till välgörande ändamål. Få lämnar dock sina gamla glasögon till behövande trots att det uppskattningsvis finns drygt nio miljoner par liggandes i svenska hem. Nu drar optikerkedjan Specsavers igång en insamling av glasögon.

En färsk undersökning visar att mer än varannan svensk, 57 procent, har ett eller flera par glasögon hemma som inte används. 80 procent av dem har aldrig någonsin gett bort några bågar.

Kläder och skor

Man ger oftare kläder, skor och möbler. I dagarna startar därför Specsavers sitt välgörenhetsprojekt ”Ge Syn” för tredje året i rad. Syftet är att återanvända avlagda glasögon som inte längre används i Sverige och ge barn och vuxna i Tanzania möjlighet att se, läsa, studera och försörja sig själva och sin familj.

Nio miljoner par

– I svenska hem finns uppskattningsvis 9 miljoner* glasögon som inte används, men som skulle kunna göra nytta någon annanstans. Många vill hjälpa till, men kanske inte tänker på vilken enorm skillnad ens gamla glasögon kan göra. När man lämnat in sin båge till en av våra butiker märks dem för att sedan kunna spåras hela vägen ner till Tanzania. När bågarna matchats med en ny mottagare får givaren ett sms eller mail med namn och bild på mottagaren, säger Claudia Nilsson, PR-chef Specsavers, i ett pressutskick.

Kvinnor ger mer än män

Undersökningen visar vidare att kvinnor är mer givmilda än män och när det gäller att ge bort glasögon är skillnaderna som störst. Bara 7 procent av männen har någon gång skänkt bort sina glasögon mot 17 procent av kvinnorna.