Skandia Cup fyller 40 år

Den har kallats för världens största ungdomstävling i golf och lockar varje år tusentals barn och ungdomar på de svenska golfklubbarna. En tävling som inneburit att svensk golf har en stor bredd, vilket också återspeglar sig internationellt idag.

Ända sedan den första riksfinalen spelades en blöt septemberdag 1976 på Täby Golfklubb har Skandia Cup varit ett begrepp inom svensk golfsport – och en viktig faktor som har bidragit till att Sverige under de senaste decennierna varit en av världens mest framträdande golfnationer. Annika Sörenstam har spelat. Liksom stjärnor som Jesper Parnevik, Henrik Stenson och Anna Nordqvist.

40:e gången

I år spelas tävlingen för 40:e gången och 4 000 barn och ungdomar beräknas pegga upp på någon av de 250 arrangörsklubbarna. I många fall blir Skandia Cup det första mötet med tävlingsgolfen och debuten sker ofta som en del av ett golfläger på hemmaklubben i en miljö fylld av glädje, gemenskap och uppmuntran. Tanken med Skandia Cup är att det på ett enkelt sätt blir första steget för juniorerna på klubben att börja tävla. Skandia Cup, är en unik idrottstävling, inte bara till sin omfattning utan också till sin form. Den spelas i fyra steg: Klubbkval – Gruppkval – Regionkval – Riksfinal i fyra åldersklasser för pojkar och flickor upp till och med 16 år. Från varje steg kvalificerar sig de bästa deltagarna till nästa steg. Pojkar och flickor har gemensamma spelplatser.

Alla kan vara med

Skandia Cup spelas på en bana som är anpassad efter ålder, utveckling och spelskicklighet, vilket innebär att alla juniorer upp till 16 år kan vara med. Även de som ännu inte har någon officiell golfhandicap. Det innebär att alla kan vara med mellan 0-16 år. Det betyder allt från en puttävling till 30 meter långa hål eller stora fullängdsbanor för de bästa. Att tävlingen är både för bredd och elit är en av nycklarna till Skandia Cups succé genom åren och många är de cupspelare som blivit livslånga golfare. I årets Scandia Cup deltar de flesta av Östergötlands Golfklubbar och för de bästa juniorerna som kvalificerar sig till riksfinal väntar en spännande uppgörelse den 29-30 augusti på Landskrona GK. Segrarna i Skandia Cup bildar senare på hösten det landslag som möter Danmark och Norge i en landskamp om vilka som är bäst i Norden.