• Första SAS passagerarna från den första Köpenhamnsturen. Foto: Tommy Pettersson
  • Landshövding elisabeth Nilsson och Lukas klipper band. Foto: Tommy Pettersson

SAS flyger från Linköping

Linköping City Airport expanderar allt mer. Nu har även SAS börjat flyga till Köpenhamn från Linköping City Airport och sedan tidigare flyger även KLM till Amsterdam från Linköping.

Linköping utpekas idag som regionens affärsflygplats och under 2013 reste närmare 117 000 passagerare från flygplatsen vilket är rekord. Linköping City Airport drivs sedan 2013 helt av Linköping kommun endast landningsbanan ägs av Saab i dagsläget.

Nya lyft

SAS beslut att öppna en linje till Linköping har föregåtts av analyser av marknaden och vilken efterfråga som finns i Linköping och i regionen.

– Detta är efterlängtat av näringslivet i hela regionen. Många företag har avtal med SAS och väljer idag att flyga från Arlanda. Nu kan vi ge dem ett bättre alternativ som sparar både tid och pengar, säger Camilla Lejon vd för Linköping City Airport och fortsätter.

– SAS satsning här i Linköping är mycket viktig för näringslivet, universitet och hela den större regionen. Satsningen är ett kvitto på att Linköping och regionen har en mycket stark tillväxtpotential och ett starkt näringsliv. Goda flygförbindelser bidrar till att förstärka de redan tidigare starka tillväxtförutsättningarna i regionen.

Istället för Arlanda

Mellan 120 000 och 130 000 resor per år går via Arlanda och dessa skulle kunna gå direkt från Linköping.

– Det är en bra dag för Linköping och ett lyft för hela regionen. När den nya tågstationen blir färdig kommer det inte att vara mer än en kilometer till flygplatsen och det kommer att vara enkelt att checka in på stationen för att sedan åka vidare med flyg till Köpenhamn, säger Paul Lindvall som menar att just Köpenhamn som destination är efterfrågad av många personer inom näringslivet.

Från och med den 30 mars flyger SAS från  Linköping den nya linjen kommer att trafikera sträckan Linköping - Köpenhamn två gånger om dagen och att SAS etablerar sig i Linköping är inte den enda nyheten för Linköpings flygplats som under året invigt en ny businesslounge i en av flygplatsens vänthallar.