• Gripen E till Sverige och Gripen NG till Brasilien och är versioner av flygplanen som säkrar Gripens industriella framtid till 2050. Foto: Saab
  • Ulf Nilsson, chef för Gripenverksamheten på Saab har all anledning att vara nöjd.
  • Ulf Nilsson, chef för Gripenverksamheten på Saab har all anledning att vara nöjd.

Saab flyger vidare i världen

När Saab och Brasilien ingick avtal om produktion av 36 Gripenplan var det den största exportordern någonsin i Saabs historia. Det är lätt att förstå att det är glada miner just nu i Saabkoncernen och speciellt i Linköping.

Utvecklingen av Gripen E till Sverige fortsätter enligt plan och i det förslag till budget som lades fram på riksdagens bord gör Saab till en vinnare genom att försvarsanslagen höjs.

Dessutom har regeringen tidigare fattat beslut om att fortskrida  med beställning av Gripen E även utan att ett andra land är inblandat.

Saabaktien lyfte

I slutet av oktober tillkännagav Saab att man hade slutit avtal med den brasilianska regeringen, försvarsministeriet genom Aeronautics Command (COMAER). Ett avtal som innehåller utveckling och produktion av 36 Gripen NG till det brasilianska flygvapnet. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till hela 39,3 miljarder kronor, ett rekord i sig. Förutom det avtalet har Saab och COMAER tecknat ett avtal kring ett industrisamarbete med betydande tekniköverföring från Saab till brasiliansk industri. En av dem som varit högst delaktig i hela förhandlingsprocesssen är Ulf Nilsson, chef för Gripenverksamheten på Saab.

– Det här  helt enormt. Vi har hållit på och jobbat med brasilien sedan 1993 och nu är vi framme. Avtalet är ju inte bara en vinst för Saab utan också en möjlighet för Sverige.  , säger Ulf Nillson som har jobbat på Saab i drygt 25 år och därmed varit med på Gripenresan som nu i och med Brasilienavtalet färdas minst 30 år till.

– Vi har en växande bas. Vi har början på ett Gripennav i sydamerika där Brasilien nu ingår. Vi har också ett nav i centraleuropa där Tjeckien, Ungern ingår och ett nav i sydostasien där Thailand och Malaysia som är intresserade.

Leverans 2019

Saab och COMAER har alltså ingått ett avtal om utveckling och produktion av 36 Gripen NG, samt stöd och underhållssystem. Avtalet omfattar 28 ensitsiga och åtta tvåsitsiga Gripen NG. Saab och COMAER har även ingått ett avtal om industrisamarbete, inklusive tekniköverföring till brasiliansk industri, som ska utföras under cirka tio år. Nu krävs det bland annat exporttillstånd från staten för att avtalet ska träda i kraft. Samtliga villkor förväntas uppfyllas under första halvåret 2015. Leveranser av Gripen NG till det brasilianska flygvapnet kommer att äga rum från år 2019 till 2024.

– Avtalet med Brasilien bekräftar att Gripen är det mest kapabla och moderna stridflygssystemet på marknaden. Det befäster Saabs position som en världsledande stridsflygplantillverkare och det stärker bolagets förutsättningar för tillväxt, säger Håkan Buskhe koncernchef för Saab.

Gripen NG till Brasilien och Gripen E till Sverige är versioner av nästa generations Gripen, anpassade för respektive lands särskilda nationella krav. Sveriges och Brasiliens åtaganden säkrar Gripens industriella och operativa framtid till åtminstone 2050.