Så skyddar du dig mot inbrott

Lås dörren, prata med grannen och tänk som en tjuv. På så sätt kan du undvika att få oväntat, otrevligt och oönskat besök i din villa eller lägenhet.

För det första, ska du resa bort så meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest. Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma. Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Ha även timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum. Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest. Undvik även att skriva på sociala medier som Facebook, Twitter eller i din blogg att du är på semester. Vidarekoppla hemtelefonen till din mobiltelefon. Bor du i villa och radhus kan be någon granne om hjälp att klippa gräsmattan om du ska vara borta länge. Det är också bra om de kan slänga sopor i din soptunna ibland och parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut. Men kan även be sina grannar att hänga sin tvätt på din torkställning.

Hur skulle tjuven göra?

Det är bra att "tänka som en tjuv" när man ska se över sitt inbrottsskydd i sin bostad. Tjuvens favoritväg att ta sig in är genom ett fönster i bottenplanet. Förstärkning av inbrottsskyddet bör därför i första hand inriktas mot fönster och i andra hand mot altan och balkongdörrar. Ytterdörren används sällan som inbrottsväg i villor och radhus. Att se över sina lås är också bra. De ska vara av god kvalité och hos låssmeder finns det även olika produkter som försvårar en tjuvs arbete. Ha heller aldrig nycklar till bilar, hus eller andra ställen förvarade inför dörren till din bostad. Detsamma gäller smycken och andra värdesaker. Släpp heller aldrig någon okänd person innanför dörren till ditt hem. Följer man dessa små enkla tips så försvårar man för inbrottstjuven och kanske slipper man även att få en ovälkommen påhälsning.

Polisen tipsar:

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden. Tjuvar kan känna på dörrar oavsett om du är hemma eller inte och oftast finns plånböcker, handväskor, bilnycklar med mera tillgängligt precis innanför dörren. Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan. Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll. Kontrollera gärna att du har lås av god kvalitet. Hos bland annat auktoriserade låssmeder finns produkter för både fönster och dörrar som försvårar inbrott. Tänk också på att risken för inbrott är större på insynsskyddade tomter. Förstärk gärna belysningen runt huset. Ha inga skymmande växter nära altandörrar och fönster.