• Norrköpings flygplats flyger folk till solen. Foto: Tommy Pettersson

Rusning efter solresor till julen

Den kommande julledigheten, som i år som innebär många lediga dagar med ett mindre uttag av semesterdagar, har lett till rusning efter resor till ett varmare klimat. Många väljer bort jul- och nyårsstökandet och reser bort till sol och bad.

Resebyråerna har just nu bråda tider och det finns snart inga resor kvar till Kanarieöarna dit de flesta vill ta sig. Vädret brukar vara pålitligt med en temperatur runt 22-25 grader och badbart tack vare golfströmmen som flyter förbi. Resorna har i stort sett redan gått åt.

–Avgången till Teneriffa från Norrköping den 28/12 är i princip slutsåld, medan det fortfarande finns platser finns kvar på avgången den 21/12. Så för den som vill slippa julbestyren hemma finns det fortfarande möjlighet att hitta en plats till solen. Men det gäller att passa på. Vi ser att bokningstakten stadigt stiger i takt med att mörkret lägrar sig över landet, säger Kajsa Moström, som är informationschef på Apollo.

Nästan allt går åt

Samma svar ger både Fritidsresor och Ving, som också flyger till Gran Canaria under jul- och nyårshelgerna från Norrköpings flygplats. En flygplats som de senaste året har blivit allt populärare att utnyttja av östgötarna när det gäller charterresor.

– Vi märker ett klart ökat intresse för vinterresor och i år kom en klar förändring då vinterresorna redan började bokas i juli mot att tidigare år ha startat i augusti/september, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

– Vi kan se att just östgötarna gärna reser direkt efter julen för att fira nyår på Kanarieöarna. Idag har vi i stort sett inga resor kvar från Norrköping utan allt har gått åt, men det finns platser kvar från Jönköping, som ju inte ligger så långt bort, säger Mathias Bergendahl och försöker ge lite hopp till dom som är sent ute med att köpa resa till solen i jul.

– Vi har frågat våra resenärer varför man vill åka över jul- och nyår och svaret är att man vill bort från julklappar och julmaten, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn, som menar att just i år så blir det 16 lediga dagar om man tar 5 semesterdagar och det spelar naturligtvis in på den stora rusning som vi upplevt i år. Vi har precis som dom andra resebolagen bara någon enstaka plats kvar från Norrköping.