• Försäljningschefen Magnus Engström visar upp en del av det som Saab leverar och som RUAG sedan förädlar. Foto: Patrik Ekström

RUAG och SAAB samarbetar i rymden

Den 28 januari firades att Saab hade levererat den hundrade kolfiberstrukturen till RUAG. Mycket av den av teknik som finns i och kring en satellit är sådant som de båda linköpingsföretagen Saab levererar och RUAG förädlar.

En dag som denna stod glädjen självklart högt i tak och även stoltheten över ett väl genomfört arbete hos både personal och ledning i de båda företagen lyste upp lokalen. RUAG:s vd Mats Warstedt tog till orda och berättade om detta smått okända företag med rymden som mission.

Satsar på rymden

– För fem år sedan beslutade vi oss för att satsa på rymden och det gick väl i hand med att Saab lade ner sin satsning på samma område, förklarar den vältalige vd:n och berättar vidare att man i Linköping har 65 anställda och över 300 i Göteborg. Omsättning totalt i det schweizägda företaget är dryga 14 miljarder och RUAG har i runda tal 70 procent av marknaden.

– De satelliter vi är med om att skjuta upp är sådana som hjälper oss i vardagslivet och gör sådant vi tar för givet som att få väderleksrapporter, hitta rätt adress via GPS eller kunna se på tv-sändningar direkt från hela världen, förklarar Mats Warstedt vidare och berättar att man har varit med om att göra över 500 separationer (uppskjutningar) och inte en enda har gått fel. Chefen för Aerostructures i Saab, Lars Jensen, var också stolt över vad man tillsammans åstadkommit.

Bra jobbat

– Det här om något visar vilket bra jobb alla på Saab gör, berömmer han den styrka som är på plats för att senare äta lite smörgåstårta tillsammans med kollegor, chefer och inbjuda gäster. Lars Jensen fick även ta emot en liten del av månen som Mats Warstedt lämnade över som bevis på den uppskattning som RUAG känner för Saabs insats. RUAG Space står även bakom en betydande del av den teknik som finns i den aktuella rymdsonden Rosetta vilken just nu befinner sig i rymden och som ”väcktes” upp i slutet på januari.