• Anna-Lena Sörenson gör internationella jämförelser av den svenska ekonomin med anledning av budgetförslaget. Foto: Tommy Pettersson
  • Johan Löfstrand tog sig tid att att berätta om budgetproppen. Foto: Tommy Pettersson
  • Den borgerliga oppositionen var inte nöjda enligt Paul Lindvall. Foto: Tommy Pettersson

Röster om VÅP´en

Tio miljarder ska gå till att förbättra för landsting och kommuner i den nyligen framlagda vårbudgeten. Sammanlagt får Östgötakommunerna och region Östergötland, som det numera heter närmare 450 miljoner. Då får landstinget ett tillskott på över hundra miljoner och kommunerna delar på nära 35 miljoner kronor.

Överlägset mest får Norrköpings kommun med sina 122 003 520 kronor och därefter följer Linköping med närmare 81 miljoner. Minst pengar får minstingen Ydre med sina 3 540 719 kronor.

Offensiv satsning

Socialdemokratiske riksdagsmannen Johan Löfstrand är nöjd med  budgetutfallet och den fördelningspolitik som avspeglas.

– Vårpropositionen innehåller en del förändringar och den stora satsningen är de tio miljarder regeringen lägger på välfärdssektorn som ska gå till  nyrekrytering av personal i kommuner och landsting, säger Johan Löfstrand och fortsätter.

– Det här gör vi nu i kontrast till de stora skattesänkningar som den borgerliga regeringen genomförde som ledde till budgetunderskott och svårigheter för kommunernas upprätthållande av välfärden.

Fortsatt beröm

Anna-Lena Sörenson är vice ordförande i Socialutskottet och hon har gjort en del jämförelser med anledning av budgetförslaget.

– Det är glädjande att vi får ett ganska rejält tillskott här i Östergötland. Pengarna ska räcka till mycket men jag ser den här budgeten som gör att vi kan säkra välfärden, skapa trygghet men även hjälpa de som flyttar hit så de får en bra start här. Först och främst måste vi dock slå fast att det går väldigt bra för Sverige nu. Vi ligger mycket bättre till än vad, exempelvis, USA gör. Det glöms lätt bort, säger Anna-Lena Sörenson och berättar att detta är den första budget som hennes regering nu kunnat lägga fram och det betyder även att man nu kan föra sin politik fullt ut.

Oppositionen opponerar sig

Som vanligt och föga överraskande finns det kritik från olika håll på regering vårbudget både intresseorganisationer och oppositionspartier levererar en hel del kritik.

–  Det som är anmärkningsvärt i vårbudgeten är att man nu börjar låna till verksamhets och drift. Det är dock korrekt att man ersätter kommunerna för de ökade kostnader för integration och flyktingmottagande som uppstår men finansiering med ett låntagande är inte bra. Att man lånar till nya tjänster i offentliga sektorn äventyrar Sveriges ekonomi, säger moderaten och kommunalrådet i Linköpings kommun Paul Lindvall i en kommentar.

– Det som man dessutom gör ett stort nummer av är de tio miljarderna som en viktig satsning men den ska ställas mot förslaget att man vältrar över kostnaderna för sjukskrivningar på kommunerna. Man ger med ena handen och tar med  den andra.

 Välkomnar regeringens vårdmiljoner

Regeringens förslag till inriktning för den ekonomiska politiken i budgetpropositionen för 2017 innebär för Region Östergötland innebär ett  i ökat stöd på 102,4 miljoner.

– Efter åtta år av skattesänkar- och nedskärningspolitik har regeringen nu vänt utvecklingen. Här i Östergötland får vi nu möjlighet att fortsätta investera i det gemensamma samhällsbygget säger Christoffer Bernsköld, hälso- och sjukvårdsregionråd (S) och fortsätter.

- Regeringens presenterar nu en budget som inte bara är en viktig del i att hantera flyktingsituationen utan som också satsar framåt för att den svenska modellen ska kunna stå stark även i framtiden. 102,4 miljoner tillfaller Region Östergötland och det innebär att vi kan investera i en både jämlik och köfri sjukvård.

Ekonomiska budgetfakta för Östergötland

Totalt får länet 445 716 530 kronor fördelat på:

Region Östergötland: 102 433 500

Östergötlands kommuner

Boxholm 5 337 203

Finspång 30 579 810

Kinda 6 889 660

Linköping 80 984 811

Mjölby 13 029 361

Motala 37 499 346

Norrköping 122 003 520

Söderköping 7 237 027

Vadstena 4 531 979

Valdemarsvik 14 459 747

Ydre 3 540 719

Åtvidaberg 9 627 507

Ödeshög 7 562 340