• Olof Wikström tror på Östergötland som evenmangsarena. Foto: Patrik Ekström
  • Hem till gården. Olof Wikström har hittat tillbaka till Skrikhult. Foto: Patrik Ekström
  • En utmärkelse i form av STIM-gitarren. Foto: Patrik Ekström
  • Det är härifrån som Olof Wikström skickar ut hpårdrocksband över hela Norden och ibland ännu längre bort. Foto: Patrik Ekström
  • En vanlig dag på kontoret. Foto: Patrik Ekström
  • Olofs far är geolog och har byggt en egen sjö. vad den heter är ännu inte klart. Foto: Patrik Ekström

Rocken kommer från Skrikhult

I arton år har Olof Wikström drivit sitt Skrikhult Productions. Nu är han tillbaka där allt startade hemma på far och mors gård i just Skrikhult.

Lugnet råder hemma på gården med postadress Svärtinge och slår man in postadress och så Skrikhult så hittar bilens GPS-system dit utan minsta problem. Olof är noga med att poängtera att man tar sig in till Norrköping på dryga 20 minuter med bil.

– Här ute får jag arbetsro och hinner dessutom med lite annat. Tanken är nog den att jag ska ta över här på gården när mina föräldrar inte orkar längre, säger han och berättar samtidigt att han har lite idéer om hur en framtida verksamhet skulle kunna se ut. Men vi är i Skrikhult för att prata om hans kärnverksamhet och musiken som han sprider från den lilla stugan i skogen och ut till hela norden.

Från kängpunk till power metal

– När jag startade så var det nog mest kängpunk och sådant som gällde sedan plockade jag på med ytterligare artister i olika genres men när jag flyttade ner till Hultsfred började jag renodla min verksamhet. Det gick inte att boka ut, till exempel, Dr Kosmos och samtidigt ha en massa hårdrock bland mina uppdragsgivare, kommenterar Olof Wikström och berättar att han, mer av en slump, hade börjat ta hand om främst Tyska och Finska band som spelade Power Metal, ett slags refrängstarkt och melodisk hårdrock, så då var på uppgång.

– Jag var nog den enda som bokade den typen av band och jag gjorde det bra och det blev senare det som jag kom att satsa på.

Numera har Olof och hans Skrikhult flera av genrens allra största band som kunder och allra störst är nog Sabaton från Falun.

Flytten gick till Falun

– Jag flyttade från Hultsfred 2007 för att slå mig ihop med Sweden Rock Festival som ville syssla med att ordna turnéer men på grund av olika saker så gick vi isär redan efter ett år. Vi hade ingen konflikt utan uppbrottet var helt ömsesidigt och i bästa samförstånd.

Efter att ha haft kontoret i Sölvesborg så flyttade han till Falun för att komma närmare Sabaton som han då är bokningsagent för i Skandinavien.

– Ja, utom Dalarna då, skrattar Olof och berättar om uppkomsten till Rockstad Falun – Sabaton Open Air som numera blivit ett självklart inslag på festivalkartan.

– Grabbarna i Sabaton fick så sjukt mycket förfrågningar från folk de kände i Dalarna så det här var det enda sättet att hantera det, att helt enkelt starta en egen festival.

Vi pratar länge och väl om branschens villkor, festivaldöden och Östergötland där han då numera är tillbaka efter mer än ett decennium i förskingringen.

Spännande i Östergötland

– Jag tycker att den här regionen är spännande och det finns många utvecklingsmöjligheter här. Bara det här med Bråvalla är jättespännande och något som verkligen lyfter hela regionen på ett bra sätt, poängterar Olof Wikström som har haft ett ganska lugnt år de flesta av hans artister inte varit ute på vägarna. Men 2014 kommer att bli väldigt häktiskt, säger mannen som har band som finska megastjärnorna Nightwish, svensktyska Arch Enemy, industribandet Pain och så Sabaton att erbjuda under hela nästa år.

Men han träffar inte alltid rätt och berättar som avslutning att han missat, numera ganska stora akter som The Sounds, Hardcore Superstar och Danko Jones.

– Men de verkar ju klara sig bra ändå, avslutar Olof Wikström med ett varmt skratt.