• Nu gäller det att sortera gamla mynt. Foto: Tommy Pettersson

Riksbanken mörkar för svenska folket

Ett historiskt byte av mynt pågår just nu i Sverige och skall vara avslutat den 30 juni i år. Aldrig tidigare har så många mynt bytts ut och Riksbanken har på olika sätt gått ut med information kring bytet. Inte vid något tillfälle har Riksbanken avslöjat att mynten kan var värda långt mer än sitt nominella värde.

Samtliga hushåll har vi två tillfällen fått en informationsbroschyr i brevlådan rörande utbytet av sedlar respektive våra mynt. Sedelutbytet har enligt rapporter från Riksbanken gått ganska smidigt till väga och de gamla sedlarna har kunnat tas ur cirkulation.

Ligger lågt

Där har bankomaterna spelat en viktig roll i spridandet av de nya sedlarna. Utbytet av mynt kommer däremot att bli betydligt mer komplicerat då en del av gamla mynt fortfarande skall gälla. Riksbanken uppmanar att antingen handla för mynten som bli ogiltiga eller också gå till banken och sätt in på konto. Det Riksbanken inte upplyser om är att gamla en-kronor före 1969, två-kronor före 1967 samt fem-kronor före 1972 innehåller silver och därmed har ett betydligt högre värde än det nominella vid försäljning eller skrotning.

– Varför Riksbanken valt att ligga lågt och inte meddela allmänheten detta är oförklarligt och många äldre människor kommer säkert att missa möjligheten att få bra betalt för sina mynt i kakburken eller spargrisen. Riksbanken räknar med att varje hushåll har cirka 514 kronor i mynt som skall växlas in. Hur många som är "silvermynt" finns ingen statistik på. Tuomas Simpanen, med rötter i Norrköping, är uppretad över Riksbanken mörkning kring "silvermynten".

– Har vid flera tillfällen varit i kontakt med Riksbanken om detta med silvermynt men mötts av totalt tystnad. Ingen vill prata om att mynten är betydligt mer värdefulla än det nominella värdet och bankerna jag varit i kontakt med säger inte heller någonting. Detta är att lura svenskarna på sina mynt i många fall och jag tänker då framför allt på pensionärerna som kanske inte vet om silvervärdet på mynten. På Facebook har det varit en diskussion som jag följt om myntutbytet och där ser man att det finns en kunskapslucka. Många har ärvt mynt av sina föräldrar och ingen tycks veta att två-kronorna innehåller värdefullt silver. Idag betalar mynthandeln ungefär 20 kronor för en tvåkrona före 1967 och har du några stycken i din spargris blir det snabbt stora pengar som du missar, säger Tuomas Simpanen, som själv är myntsamlare och tycker det är bedrövligt att Riksbanken och media inte har uppmärksammat problemet utan istället valt att lägga locket på.

– Man kan ju undra om detta är en medveten taktik från Riksbankens sida, säger Tuomas Simpanen.

Rusningen kommer

Tiden rinner snabbt iväg för utbytet och handeln har insett faran. Eftersom bankerna i de flesta fall tar betalt för att växla in mynten, kommer många att vilja handla för dom. Svensk Handel har därför givit handlarna en rekommendation att bara ta emot 25 mynt vid alla köp. Genom begränsningen försenas utbytet. Handeln, som behöver mynt i sin verksamhet, köper inte dom nya mynten då man får in så mycket gamla mynt och kan använda dom ända fram till 30 juni. Detta i sin tur innebär problem för Riksbanken med att få in dom gamla och ut dom nya mynten i cirkulation till den 1 juli. Totalt rör det sig om cirka 11 000 ton mynt, som skall bytas ut enligt Riksbankens prognos. Då flera butiker dessutom väljer att vara kontantfria ökar problemet med inlösning av gamla mynt. Rusning på att få byta ut sitt gamla mynt kan väntas i juni månad spår Svensk Handel.

Kolla mynten

– När spargrisen töms och du handlar eller växlar mynten så kolla att inga silvermynt finns i samlingen, säger Tuomas Simpanen, som ser tecken på att Riksbanken gärna ser att du missar det och själva kan ta hem vinsten till staten på dina mynt som innehåller silver.