• Fredrik Emvall är ny sportchef i Linköpings HC. Han vill ha högre krav på spelarna och hoppas och tror det kan vara en del av lösningen på vägen mot klubbens första SM-guld på herrsidan. Foto: Leif Larsson

Ribban läggs högre

Linköpings HC:s herrlag avslutade för några veckor sedan sin 15:e säsong i Sveriges högsta ishockeyliga.

Det blev inte SM-guld den här gången heller.

Kan ni ta guld framöver?

– Klart vi kan. Absolut, säger Fredrik Emvall, ny sportchef, med emfas. Han tillägger:

– Om det blir nästa säsong eller om tre-fyra år vet jag inte. Första målet är att bli en stabil toppklubb som har chansen att vinna varje år.

Fredrik Emvall spelade elva säsonger i LHC:s a-lag och har ett VM-guld och två SM-silver på meritlistan. Nyligen tillträdde han som sportchef i LHC. Här utvecklar han sina tankar om hur LHC ska kunna nå högsta tronen i svensk ishockey.

Åkte ut i semi

De tre senaste säsongerna har laget åkt ut i semifinal mot Skellefteå.

– Jag tror man måste uppleva en final några gånger för att kunna vinna. Skellefteå var i final två gånger innan man vann. Växjö är förstås ett undantag som vann i sin första final. Ofta vinner lag som har den bästa ekonomin och det finns några som är före oss, påpekar sportchefen som hoppas att hallhyran sänks, det som varit en del snack om på sistone. Högre krav Men det finns andra vägar än rutin och pengar till det främsta priset.

Fredrik Emvall har framfört en detalj sedan han blev sportchef: Högre krav på spelarna

– Det är tränarnas sak att följa upp men det handlar om att vara väl förberedd när man kommer till match och träning. Man ska ha ätit bra, värmt upp noga och när det är fyspass i gymmet så är det det som gäller då och när spelarna är på isen så ska det bara vara fokus på det. På träning måste det tävlas till 100 procent. Det var bättre senaste säsongen men ändå lite snällt ibland. Det krävs absolut max på träning för att bli bättre. Tränarna sätter nivån och sedan har spelarna också ett ansvar, redogör sportchefen.

LHC kan lära

LHC kan lära av både Skellefteå och Växjö, de två senaste säsongernas svenska mästare.

– Skellefteå tränar inte mer än andra men tävlar mycket på träningen och tränar hårt. Deras isträning är säkert bäst i Sverige. Växjö har ett mycket bra försvarsspel där alla hela tiden vet vad de ska göra. Vår offensiva hockey är fantastisk ibland men defensiven måste bli bättre, konstaterar Fredrik Emvall. Kan säga ifrån Den nye huvudtränaren, Dan Tangnes, kan vara mannen att se till att den nya kravbilden efterlevs.

– Han har inga problem med att säga ifrån. Och spelarna behöver höra det ibland. På senare år har LHC ofta haft en vass förstakedja med spelare i topp i poängligan. När det har vankats slutspel så har kedjan inte levererat i samma utsträckning och LHC har kommit till korta. Därför är tankarna nu kring ett bredare byggt lag där alla kan bidra, både i serie och slutspel.

– Vi behöver intensiva spelare som jobbar hårt och är mentalt starka. Truppen ska fyllas på med tre forwards och en back och det är sådana karaktärer vi vill ha, förtäljer Fredrik Emvall. Kanske är högre krav och ett jämnare lag vägen till det där första efterlängtade guldet.

Fredrik Emvall är ny sportchef i Linköpings HC. Han vill ha högre krav på spelarna och hoppas och tror det kan vara en del av lösningen på vägen mot klubbens första SM-guld på herrsidan. Foto: Leif Larsson