• Elisabeth Nordenborg har designat en kollektion arbetsbyxor för kvinnor. Foto: Fanny Miles
  • Gula varselbyxor klass 2 för alla vägarbetare. Foto: Fanny Miles
  • Civilingenjören tröttnade på att se ut som en clown och skapade i stället egna arbetsbyxor. Här i Elinords signum, de grårandiga. Foto: Fanny Miles
  • Mobilficka nära kroppen så att man känner när telefonen vibrerar. Foto: Fanny Miles

Rätt storlek i arbetsbyxan

Raka snitt, för stora byxor och ett skärp som stramar åt. Att vara kvinna i en mansdominerad bransch kan påverka in på bara skinnet. Civilingenjören och miljöteknikern Elisabeth Nordenborg tröttnade på att se ut som en clown i för stora arbetskläder och tog saken i egna händer.

År 2014 släppte hon den egna kollektionen arbetskläder för kvinnor under namnet Elinord.

– Det hela började när jag fick praktikplats på vägverket 1998. De hittade inga arbetsbyxor i rätt storlek åt mig så jag gick runt i för stora och säckiga kläder i stället. Just då tyckte jag väl att det kvittade men under åren blev det tröttsamt. Det är rätt svårt att vinna respekt som kvinna i en mansdominerad bransch om man dessutom har för stora kläder, säger Elisabeth Nordenborg.

Noga kontroller

Vägen från idé till produkt gick genom marknadsundersökningar, butiksförfrågningar och egna erfarenheter.

– De flesta butiker har ju såklart en dammodell i arbetsbyxor men det är också det enda man har att välja på. Om inte den passar får man ta en herrmodell, som alltid kommer i lång, kort eller tjock, vilket gör att det rent statistiskt sett ser ut som om att dambyxor inte säljer bra. Tjejer är visserligen i minoritet i branschen men i det stora hela behövs kläderna för det finns ändå tillräckligt många tjejer, menar Elisabeth Nordenborg. Åren i branschen fick henne övertygad om att det fanns en marknad och år 2010 började planeringen inför den första kollektionen.

Äpplen och päron

Elisabeth Nordenborg sätter kvalitet högt. De första byxorna fick en testkörning i Falun då några tjejer fick använda byxorna och recensera på plats.

– Jag har testat på kvinnor ute i verkligheten och har kunnat utgå från två olika kroppsmodeller – äpplen och päron. Det handlar främst om var gräddbakelsen sätter sig. Är det på magen eller på rumpan? Jag förklarar modellerna med rak och kurvig, utvecklar hon.

Unika detaljer

Varje detalj är väl genomtänkt. Elisabeth Nordenborg vet exakt vad som efterfrågas i branschen och hon vet exakt hur en byxa ska bäras. Mobilficka, justerbar midja, corduraknä, dragsko och traditionella funktioner. Lösa fickor och en plats för tumstocken, där den kan hänga fritt även om man sätter sig ner på knä. Byxorna finns i fyra klassiska färger. Gråa, vita – för målare, gula – varsel med klass 2 samt Elinords signum – grårandiga. Svarta byxor för sotare är på gång och det planeras även för gravidbyxor samt en arbetsjacka.

– Jag hoppas att fler vågar ta steget att profilera sig för det behövs verkligen. Fler och fler kvinnor tar plats i branschen och de behöver vettiga arbetskläder.

Fakta: Elinord

Elisabeth Nordenborg grundade företaget utifrån idén att skapa kvalitativa arbetskläder som passar kvinnokroppen. Arbetsbyxorna finns i de traditionella färgerna och utgår från modellerna ”äpplen och päron”, eller rak och kurvig. Läs mer på www.elinord.se