• Stefan Karlsson, projektledare på Ramunderstaden i Söderköping, står framför de två fyravåningshus på Vikingavallen som tillhör etapp ett av byggande på området. Foto:Leif Larsson
  • Det här tvåvåningshuset på Vikingavallen får på den just nu tomma ytan framför sig inom några år två grannhus som är sex våningar. Foto: Leif Larsson

Ramunderstaden bygger slag i slag

I en första etapp på Vikingavallen i Söderköping har tre hus med 40 lägenheter byggts. Nu riktar det kommunala bostadsbolaget Ramunderstaden in sig på etapp två då planen är två punkthus med totalt 56 lägenheter. Och det finns planer på ännu fler byggen.

– Än är etapp två på Vikingavallen inte upphandlad men vi arbetar för att få i gång byggandet så fort som möjligt. Förhoppningsvis blir det produktionsstart under 2017 och sedan tar det 1,5-2 år att bygga de två sexvåningshusen. Jag tror inte det finns något hus med sex våningar i Söderköping förut även om det gamla stadshotellet nog är lika högt som ett sexvåningshus, fastslår Stefan Karlsson, projektchef på Ramunderstaden.

Små barnfamiljer

Etapp ett började byggas sommaren 2015 och var klar ett år senare. I två läckert färgsatta fyravåningshus och ett tvåvåningshus finns två- och trerumslägenheter på 60 respektive 72 kvadratmeter.

– Lägenheterna är för små för barnfamiljer och det är många par som flyttat in. I de nya punkthusen ska det bli både ettor, fyror och femmor. Ramunderstaden ska ha alla typer av lägenheter för alla slags familjer och alla ekonomiska förmågor. Vi har varit för enkelspåriga i beståndet, nu justerar vi det, konstaterar Stefan Karlsson. Allmännyttiga Ramunderstaden förvaltar och äger i dag 858 lägenheter i fyra områden i Söderköping. Ofta är det likformigt och Stefan Karlsson vill ha ändring på den punkten.

– I vårt nya program vill vi gärna ha äldre hus vi kan renovera. I medeltidsstaden Söderköping finns det många fina sekelskifteshus. Det finns också ett antal hus som varit exempelvis förskolor som skulle kunna renoveras och byggas om till lägenheter, påpekar han. Stefan Karlsson berättar att det är vanligt att omflyttningen är låg i Ramunderstadens områden, på gott och ont.

– Givetvis vill vi att våra hyresgäster ska bo kvar men samtidigt vill vi ha mer dynamik, blandade grupper av både ålder, etnicitet och helst även upplåtelseformer. Det blir bättre bostadsområden om man blandar villor och hyresrätter. I dag har Ramunderstaden bara hyresrätter i beståndet, i framtiden vill vi även gärna ha egna hem och bostadsrätter, säger han. Förutom bygget på Vikingavallen så arbetas det med en detaljplan för 20 lägenheter i området Södra Eriksvik.

Detaljplan påbörjad

Planen hoppas man ska vara klar i år. Och ännu mer byggande är i faggorna.

– Vi har påbörjat en detaljplan för 80-100 lägenheter som vi hoppas är klar om två år. Men jag kan inte avslöja var det är, säger Stefan Karlsson. Han är mån om att Ramunderstaden hela tiden ska ha byggprojekt på gång och har en önskan om en bank med 150 byggrätter för 150 lägenheter.

– Vi behöver framförhållning så att vi kan trycka på startknappen när behoven dyker upp. Och när vi bygger, som till exempel de 40 nya lägenheterna på Vikingavallen, så ska banken fyllas på med 40 nya. Byggena ska komma slag i slag, tycker projektledaren Stefan Karlsson.