• Mats Manfredson med mobilen i högsta hugg. Näringslivssamordnaren i Vadstena kommun är ständigt i luren och kan glädjas åt att Vadstena klättrat 40 placeringar på Svenskt Näringslivs ranking över kommuner och på köpet blivit Årets raket i Östergötland. Foto: Leif Larsson

Raketfart på näringslivet

Vadstena kommun är Årets raket i Östergötland i Svenskt Näringslivs ranking. Ett lyft med 40 platser på ett år gav ett stimulerande raket-epitet.

– I fjol avancerade vi 20 platser så det är väldigt roligt att se att långsiktigt arbete ger resultat, konstaterar Mats Manfredson, näringslivssamordnare på Vadstena kommun. Vadstena har på två år hoppat upp från plats 219 (bland 290 kommuner) till plats 159.

– Mätningen bygger både på attityder och hårda fakta. Naturligtvis arbetar vi i kommunen för ett bättre företagsklimat men det är svårt att exakt säga varför Vadstena klättrat.

Turné

I våras gjorde vi en turné då kommundirektören och politiker träffade företag. Det är viktigt med sådana nedslag. Vi anordnar också frukost- och lunchmöten och har seminarier. Företag behöver må bra och vi försöker ha en dialog och hjälpa till med tillstånd och svara på frågor. Förhoppningsvis gör vi något bra, förtäljer Mats Manfredson.

Han tycker sig märka att näringslivet i Vadstena generellt sett mår bra. Vilket bland annat beror på att Sverige är inne i en högkonjunktur. Men det skapar nya dilemman.

– Nu är det svårt för många företag att hitta arbetskraft och det genomsyrar hela Sverige. Samarbete krävs I Vadstena söks ofta nya lösningar för att främja företagandet. Nu är ett kommunalt turism- och näringslivsbolag på gång. Det blir samverkan över näringsgränserna och just samarbete är ett nyckelord för näringslivet - inte minst på en liten ort. – Här hjälper små företag varandra för att de ska klara större jobb och kan man inte ta jobb så tipsar man varandra. Det finns också lojalitet på orten där företag gör affärer med varandra. Det är lite av en Gnosjöanda i Vadstena, berömmer Mats Manfredson.

Lär av varandra

Ett annat samarbete är det mellan kommunerna i västra länsdelen; Vadstena, Motala, Boxholm, Ödeshög och Mjölby. Man har gemensamma aktiviteter och lär av varandra.

– Vadstena sticker ut eftersom vi hade fler nystartade företag under första halvan 2017 än de andra fyra kommunerna och dessutom fler jämfört med tidigare år. Små kommuner behöver varandra och satsningen av Lalandia i Motala kommer att vara positivt även för andra kommuner i regionen. Bostäder byggs Fast allt är inte rosenrött, vissa händelser gynnar inte näringslivet.

– Det pratas om att industriprogrammet på gymnasiet i Motala ska läggas ned. De oroar i Motala och det påverkar även Vadstena, säger näringslivssamordnaren. För ett bra näringsliv så måste många faktorer fungera. Som möjligheter att pendla in via bra vägar och kollektivtrafik. Kompetensförsörjning är också en angelägen detalj. Tillgång på olika boenden är också betydelsefullt. Och ska Vadstena växa från dagens 7 500 invånare till 10 000 år 2030, det oppositionspolitikerna vill, så krävs nya bostäder.

– Det är en hel del bostadsbyggen på gång och ännu fler planer på att bygga. Ett exempel är planerna på bostäder på Asylenområdet, i november fattas beslut om det. Kommunen satsar på nya skollokaler så Vadstena rustar för att växa, avrundar Mats Manfredson.