Professionellt arrangemang lockar världseliten

I början av februari gick Case Swedish Open (CSO) i squash av stapeln i Sporthallen i Linköping. Det mest påtagliga spektakulära med turneringen är fyrglasbanan som tillåter publik runt om hela banan i den actionfyllda sporten.

Minst lika spektakulärt är att turneringen lyckas att locka till sig stora delar av den yppersta världseliten år efter år. Vad är hemligheten till framgången?

Mannen bakom arrangemanget är Fredrik Johnson, som själv har spelat squash på elitnivå under många år. Han har också samlat på sig gedigen erfarenhet från marknadsområdet inom ishockeyns Linköping HC och eventföretaget ActiPro, vilket tillsammans med kunskapen om sporten i sig utgör en ypperlig kombination.

– Jag gör den här turneringen med hjärtat. Jag har själv spelat i 51 länder och lärt mig massor under den tiden. Även om det är oerhört mycket jobb som läggs ner får jag oerhört mycket tillbaka, berättar Fredrik.

– Det här är ett årsprojekt, även om det kulminerar ju närmare turneringen vi kommer. Redan innan årets upplaga spelats färdigt var jag igång och arbetade med nästa års turnering i form kontakter med olika samarbetspartners.

Vikten av återkoppling och framförhållning ska framhållas. Månaden efter tävlingen är väldigt viktig, eftersom många då har upplevelsen färsk i minnet.

– Förhoppningsvis kommer de ihåg hur bra allting var. Det är lite av vårt signum att materialet inför nästa års tävling redan är ute så tidigt. Som det har blivit nu vallfärdar folk till Linköping under CSO och vi har verkligen satt oss på kartan. Det märker man för varje år att det hela tiden växer, säger Fredrik som tror att just uppföljningen ofta brister i liknande verksamheter.

– Just den biten har jag alltid jobbat seriöst med i yrkeslivet. Det handlar inte bara om att skriva avtal och sedan är det ”tack och hej”, utan det är kontinuerligt arbete och uppföljning med återrapportering som gäller. Att ha den fingertoppskänslan är oerhört viktigt, utan näringslivet skulle vi inte ha några arrangemang av det här slaget. Den delen får inte ta överhanden, men det är ändå en halv miljon i prispengar i turneringen och någon måste betala det.

Hjärta och hjärna lockar eliten

Fredrik tror på blandningen av hjärta och hjärna, samt att jobba professionellt och seriöst.

– Man kanske kan få till det en eller två gånger utan det professionella, men därefter håller det inte. Prispengar gör sitt, men jämför man med andra tävlingar i vår kategori har vi ett bättre startfält än de flesta. Spelarna tycker om att komma hit, säger han och får medhåll av världstvåan Gregory Gaultier.

– Jag har spelat här under ett antal år nu och känner Fredrik och de andra väl. För det mesta reser vi runt i Asien och Nordamerika, men jag föredrar att spela i Europa och stötta turneringar som den här, säger fransmannen.

– Jag kommer ihåg första gången jag kom hit. Redan från början har de alltid tagit väl hand om oss spelare. Jag tycker mycket om hur arrangemanget och organisationen fungerar, det är sådana här upplevelser jag gillar bäst. CSO är en turnering som jag alltid har inplanerad i min kalender.

”Greg” fick i årets final se sig besegrad av britten Nick Matthew, som tog sin femte turneringsseger i Linköping och stortrivs med arrangemanget.

– Att efter en turnering i New York komma hit bidrar till att hitta balans i livet. Det är trevligt och jag vill gärna hjälpa både turneringen här och sporten i Skandinavien att växa. För egen del försöker jag hitta en bra fördelning över världen, förklarar Matthew och beskriver Fredrik.

- Han är en väldigt övertygande person. Kärnan är att han alltid ordnar ett mycket bra arrangemang och eftersom han själv har varit i vår situation vet han precis vad vi behöver för att känna oss bekväma med allting runt omkring. Jag känner mig avslappnad och lugn, jag tycker om staden och att promenera omkring i mitt eget tempo.

Globalt intresse med lokal prägel

I början av turneringens historia var det i princip bara squashrelaterade företag som var partners, men i dag är det en helt annan spridning.

– Det är ett tecken på att fler ser ett värde i att finnas med här. De ser en spänning i turneringen och framför allt tror jag att det professionella arrangemanget gör att de kommer tillbaka, säger Fredrik Johnson.

– Vi har varje år gjort ett plusresultat kring tävlingen. Då har jag inte räknat in mina egna timmar, men om vi bortser från det är det ändå viktigt att få kontinuitet. Även för en stad som Linköping är det viktigt med strategier för arrangemang, därför är de återkommande viktiga.

Människor från minst 60 länder tittar på matcherna från Linköping via TV eller nätet. Hemsidan har besökare från minst 120 länder, men ändå är den mänskliga kontakten nyckeln.

– Det är så idrott är i dag, det är både sport och mingel med affärer och kontakter. Den senare delen har utvecklats och under de sista dagarna blev jag nästan orolig för att det skulle vara lite för mycket folk på plats i år. Det är behagliga bekymmer så länge inte folk blir arga, skrattar Fredrik.

– Vår målsättning är att göra världens bästa arrangemang. Vi kan aldrig matcha oljeländerna eller USA när det gäller de riktigt stora prispengarna, men däremot kan vi ligga på en bra nivå och göra allting rätt runt omkring.

4271 Ettabild Nick Matthew femfaldig segrare i Case Swedish Open

Arrangemang i världsklass lockar eliten

4283 Fredrik Johnson är hjärtat och hjärnan bakom Case Swedish Open

4296 Sporthallen i Linköping är spelplats för den attraktiva turneringen.

4299 Den spektakulära fyrglasbanan lockar storpublik år efter år.

4300 Idrott förenas med arenor för företagare att mötas.

4396 Möten mellan människor förekommer i mängder runt CSO.

4486 Nick Matthew (till vänster) tog sin femte turneringsseger år 2