• Luiza Timoc kollar in datorn om något nytt kommit fram kring Space Apps Challenge, tävlingen i Linköping där lösningar till problem på planeten jorden ska tas fram. Hon och sambon Alin Mechenici är arrangörer för andra året i rad. Foto: Leif Larsson
  • Alin Mechenici berättar att det ännu inte offentliggjorts vilka ämnesområden som det ska funderas kring under Space Apps Challenge. Han tycker att miljöfrågor och livet i havet skulle passa. Foto: Leif Larsson

Problem på jorden löses

Förra året anordnades tävlingen Space Apps Challenge i Linköping. Då var grundtemat rymden. I årets event snurrar det kring frågor som har med planeten jorden att göra.

– Det ska bli spännande att se vilka utmaningar som deltagarna kan hitta lösningar till, konstaterar projektledaren Luiza Timoc. Bakom Space Apps Challenge står den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

Hundra länder

Tävlingen anordnas under 48 timmar 28-30 april runt hela jorden, hittills har över 100 länder anmält intresse att vara med. Det är sjätte gången som det hela äger rum, tredje gången i Linköping och för andra året i rad är företaget Highway to Business arrangör vars vd Alin Mechenici är sambo med Luiza Timoc och tillsammans bildar de att arrangerande team. Eventet kallas för ett hackathon, alltså en träff där människor samlas vid datorer för att hitta lösningar på tekniska problem vad gäller hårdvara och mjukvara.

– Än vet vi inte vilka ämnesområden som ska vara med, Nasa har inte avslöjat dem än. Men exempelvis miljöförstöring och livet i havet skulle passa, det är viktiga frågor, påpekar Alin Mechenici.

Historieberättare

Tävlingen är mellan lag, man kan ha ett lag klart vid ankomst till Linköping eller så formar man lag på plats. Personer från alla tänkbara bakgrunder kan vara med men intresse och/eller kunskap för teknologi är ett plus, dock inget krav. Det behövs olika kategorier människor för att skapa väl sammansatta lag. Det är till exempel viktigt med berättare i laget, en storyteller som kan framföra lagets lösning på ett underhållande och begripligt sätt.

– Man behöver också en som leder gruppen så att tider hålls och en som kan inspirera och motivera deltagarna, säger Luiza. En tanke med arrangemanget är att idéer ska komma fram som ger ringar på vattnet i form av breddat näringsliv.

– Jag tror det blir lättare i år när det handlar om att lösa problem på jorden och inte i rymden. Chansen är större att man kan starta projekt och även företag som bygger på idéer och lösningar som kommer fram. Alla idéer publiceras, påpekar Alin. Vinnare tas fram både lokalt, nationellt och internationellt. Det slutliga segrarlaget får vara med om en raketuppskjutning hos Nasa. I fjol var det bara Linköping som deltog av svenska städer i Space Apps Challenge.

Repetition

Det ser ut att bli en upprepning i år. En annan repris är lokalerna där det äger rum, Creactive i Collegium-huset i Mjärdevi.

– Förra året var det 20-25 deltagare som kom från Linköping, Norrköping, Stockholm och Göteborg. Det är en bra siffra men det får gärna bli fler. Samtidigt är det viktigt med en bra personkemi så att arbetet blir effektivt, fastslår Luiza Timoc och lägger till.

– Vi håller på att jaga sponsorer för fullt och hoppas också på att än en gång kunna samarbeta med Visualiseringscenter i Norrköping där det var ett startskott på tävlingen förra året. Alin och Luiza går in med samma energi som 2016. De gillar arrangemanget och fick bra respons efter senaste gången.

– Vi fick höra att vi gjort ett bra jobb, det var kul. Många tackade oss för vad vi gjort för Sverige, säger Luiza Timoc med ett skratt, hon är nämligen precis som Alin Mechenici från Rumänien och bosatta i Sverige sedan några år.