• Magnus Oscarsson visar runt på den snart färdigställda biogasanläggningen. Foto: Patrik Ekström
  • Här kommer potatisavfall att bli till ren energi. Foto: Patrik Ekström

Potatis ger energi

Avfallet från välkända Vätternpotatis kommer nu att ge Ödeshögsborna mer ljus och värme i form av biogas. Just nu färdigställs en ny anläggning för detta ändamål.

Strax bortom den välskötta folkparken där det dansas om söndagarna ligger det en återvinningsstation där Ödeshögsborna kan slänga gammalt skräp och skrot. Här uppförs även en biogasanläggning för drygt 15 miljoner. Vid årsskiftet 2013/2014 väntas den kunna tas i bruk.

Avfall blir energi

– Det hela började egentligen med att förre vd:n på Vätterpotatis kom till oss med ett erbjudande man knappast kunde tacka nej till. Tidigare hade de lämnat potatisavfallet till bönder med grisar men i takt med att grisbönderna blir allt färre så fick Vätternpotatis allt svårare med att bli av med avfallet. Ett problem hade uppstått men han erbjöd oss att få avfallet gratis mot att vi hämtade det, vilket vi sa ja till, berättar Magnus Oscarsson medan vi går runt och tittar på den anläggning som håller på att byggas.

Anläggningen betald på sex år

– Visst är femton miljoner mycket pengar för en liten kommun men vi räknar med att den har betalat sig på drygt sex år vilket är en väldigt bra playoff, menar kommunalrådet vidare. Anläggningen kommer att tas i bruk vid årsskiftet men det dröjer några månader innan den börjar producera gas som sedan omvandlas till grön el. Lite magi är det allt men mest en fråga om kemiska processer där avfall mixas på så sätt att gas bildas som sedan driver en elmotor som sedan i sin tur ger ljus och värme - om man vill förklara det på ett enkelt och lättfattligt sätt. Magnus Oscarsson får sista ordet.

Självförsörjande

– På det här sättet kommer kommunen att bli helt självförsörjande på el och till ett mycket fördelaktigt pris då råvaran är helt gratis, ler kommunalrådet Magnus Oscarsson.